Strategický projekt Masarykovy univerzity MUNI BioPharma Hub a jeho budoucí podoba. Foto: Masarykova univerzita

Smlouva podepsána, může se stavět. Masarykova univerzita dostane BioPharma Hub za téměř čtyři miliardy korun

Masarykova univerzita získá moderní BioPharma Hub pro Farmaceutickou fakultu za téměř 4 miliardy korun. Kampus postaví společnosti IMOS Brno, Metrostav DIZ, PS BRNO a IDPS, jak vyplývá z registru smluv. Projekt byl měl být významnou měrou podpořen z dotačních titulů.

Strategický projekt Masarykovy univerzity MUNI BioPharma Hub má svého generálního dodavatele. Stalo se jím konsorcium společnosti IMOS + Metrostav + PS BRNO + IDPS, s nímž Masarykova univerzita podepsala smlouvu. K předání areálu stavbařům došlo v pondělí.

Cena obří stavební zakázky byla stanovena 3 859 440 738 korun včetně DPH. Univerzitní kampus by tak měl získat 13 500 m2 nových ploch, šest nových podlaží pro výuku studentů Farmaceutické fakulty.

Pilotní provoz by měl být zahájen v roce 2026.

Projekt BioPharma Hub před nedávnem představil unikátní spojení moderních výukových prostor pro Farmaceutickou fakultu Masarykovy univerzity a špičkové výzkumné infrastruktury Preklinického centra a Centra molekulární medicíny pro Lékařskou a Přírodovědeckou fakultu Masarykovy univerzity.

„Projekt BioPharma Hub znamená zásadní investici do budoucnosti Farmaceutické fakulty. Současně představuje významný strategický krok vedoucí k jejímu začlenění do struktury Masarykovy univerzity,“ stojí na webu projektu.

Zdroj: Masarykova Univerzita

Součástí objektu má být i nezbytné serverové zázemí Ústavu výpočetní techniky.

Kromě prostor výukových a výzkumných by měl objekt poskytovat infrastrukturní zázemí pro vědeckou výchovu v oblasti biomedicínského výzkumu, a přispěje ke zvýšení odolnosti české společnosti vůči očekávaným (prevence, diagnostika a léčba chronických onemocnění) i neočekávaným hrozbám.

„Objednatel usiluje o dotaci na provedení Díla z NPO komponenty 3.2 Adaptace kapacity a zaměření školních programů – část 3.2.4 Investice do rozvoje vybraných klíčových akademických pracovišť,“ lze se dočíst ve smlouvě.

Generálním projektantem stavby, která splňuje všechny aspekty udržitelnosti, je architektonická kancelář Pelčák a partner architekti.

Generálním projektantem stavby, která splňuje všechny aspekty udržitelnosti, je architektonická kancelář Pelčák a partner architekti.

„Při výstavbě počítáme s využitím zelených technologií a respektem k udržitelnosti. Cílem je nakládat se zdroji energie, vodou a odpady v souladu s principy udržitelného rozvoje,“ objasnila kvestorka Masarykovy univerzity Marta Valešová.

„Nedostatek léků na českém trhu je velkým problémem. Proto na návrat farmaceutické fakulty k Masarykově univerzitě také navazuje celý projekt MUNI BioPharma Hub, což znamená, že výrazně posílíme v oblasti výzkumu, který je pro ČR naprosto zásadní,“ vyjádřil se rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš.

Slavnostní poklepání základního kamene se plánuje na leden 2024, na kdy rovněž připadá 105. výročí založení Masarykovy univerzity.

Projekt MUNI BioPharma Hub má pomoci také s dostatkem odborné kvalifikované síly.

„Naši studenti se budou učit, jak to ve farmaceutickém průmyslu chodí, naučí se principy práce v čistých čili GMP prostorách, které jsou samozřejmě odlišné od klasických laboratoří, a budou okamžitě připraveni do praxe,“ přiblížil další rozměr nové budovy děkan farmaceutické fakulty David Vetchý. Do nových prostor MUNI BioPharma Hubu by se farmaceutická fakulta, čímž se symbolicky dokončí její integrace do svazku MU, měla stěhovat roce 2026.

„Celý projekt je koncipován tak, aby se stal organickou součástí Univerzitního kampusu Bohunice a tvořil jeden funkční celek s univerzitní vzdělávací a výzkumnou infrastrukturou, s Fakultní nemocnicí Bohunice a dalšími stávajícími nebo budoucími odbornými pracovišti. Ve střednědobém výhledu k němu ještě plánujeme připojit vědeckotechnický park, ve kterém už projevila předběžný zájem o zasídlení řada firem z oblasti farmacie, biotechnologií, zpracování zdravotnických dat a podobně,“ upřesnil prorektor MU pro rozvoj, legislativu a informační technologie Radim Polčák. Doplnil také, že díky tomu vznikne v dané lokalitě taková koncentrace špičkové infrastruktury a odborných kapacit, která bude unikátní v rámci celé Evropy.

Význam MUNI BioPharma Hubu jako zásadního strategického projektu reflektovalo i město Brno ve strategii #Brno2050, kde se MUNI BioPharma Hub stal vlajkovým projektem v tematické oblasti Prosperita.

(nik)

Článek vyšel na zpravodajském portálu Ekonomický deník, který stejně jako Zdravotnický deník patří do vydavatelství Media Network.