Fakultní nemocnice v Brně - Bohunicích. Foto: FN Brno

Transplantační centrum v Brně hledá zhotovitele nového sídla za zhruba dvě miliardy

Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie v Brně (CKTCH) získalo potvrzení o přidělení dotace z Národního plánu obnovy na stavbu nového sídla v areálu Fakultní nemocnice Brno v Bohunicích. Vypsalo také výběrové řízení na zhotovitele. Se stavbou sídla zhruba za dvě miliardy korun plánuje začít v únoru či březnu příštího roku, řekl dnes ČTK ředitel zařízení Petr Němec. Současné pronajaté prostory v areálu Fakultní nemocnice u svaté Anny centru nevyhovují.

„Ministerstvo zdravotnictví nás již dříve zařadilo do Národního plánu obnovy, ale přidělení prostředků muselo schválit ještě ministerstvo financí. Čekali jsme dlouho, ale přípravy mezitím pokračovaly. Máme projektovou dokumentaci, stavební povolení a vypsané výběrové řízení na zhotovitele. Rádi bychom jej vybrali do konce roku a začátek prací je v plánu na únor či březen,“ uvedl Petr Němec. Předpokládané náklady se pohybují okolo dvou miliard korun, dotace by měla pokrýt 1,5 miliardy.

Aktuální prostory, pronajaté od svatoanenské nemocnice, centru nevyhovují. „Omezují částečně i péči, protože počet operačních sálů je nedostatečný. Musíme proto třeba některé operace odkládat a čekací doby jsou delší,“ řekl ředitel. Nová budova by měla vzniknout poblíž plánované porodnice fakultní nemocnice. Měla by mít čtyři operační sály, tedy o jeden sál víc než dosud. Přibude také 35 lůžek, u nichž by měl být větší prostor. „Spolu s tím bychom také rozšířili tým, a to jak zdravotníků, tak podpůrných pracovníků,“ dodal.

CKTCH je jedním z největších kardiochirurgických pracovišť v České republice. Ročně provede přes 1100 operací srdce a 150 transplantací životně důležitých orgánů, jako jsou srdce, játra nebo ledviny. Rozšíření umožní zlepšení kvality i objemu poskytované vysoce specializované zdravotní péče.

-čtk-