Foto Lékárny v Dortmundu, Die Apotheke auf der Kuckelke: Wikimedia/ Joehawkins, licence CC BY-SA 4.0

V Německu se šikují lékárníci. Na listopad svolávají protesty, někde už do ulic vyšli

Po nemocničních lékařích a psychoterapeutech se k protestům v Německu chystají také lékárníci. Prezidentka německé lékárenské asociace ABDA Gabriele Regina Overwieningová ohlásila větší akce na listopad. V Hesensku a Sasku ale zůstaly lékárny zavřené už první říjnové pondělí. Provozovatelům ani zaměstnancům se nelíbí nedostatečné finanční ohodnocení nebo permanentní nedostatek pracovníků, kteří by lékárenskou profesi zastávali, uvedl odborný deník Deutsche Apotheker Zeitung.

Na mnoha místech v německých spolkových zemích Sasko a Hesensko zůstaly v pondělí 2. října lékárny zavřené. Stejně jako řada praktických lékařů napříč celým Německem, kteří tentýž den nechali zavřené své ordinace, lékárníci protestovali proti zdravotnické politice spolkové vlády.

„Více než zjevné problémy, kterým lékárny čelí, jako chronický nedostatek personálu či existenční podfinancování, se budou ještě stupňovat s tím, jak postupně zeslábne schopnost zásobovacích řetězců,” kritizoval předseda Saského svazu lékárníků (SAV – Sächsisches Apothekerverband) Thomas Dittrich.

Finanční situace lékáren je neudržitelná, argumentují svazy

Asociace SAV v pondělí uvedla, že výzvu k protestu naprostá většina saských lékáren vyslyšela. V Sasku se jich v současné době nachází více než 900, pro zásobování této spolkové země léky to tedy nebyl příjemný start nového pracovního týdne.

„Samozřejmě jsme zvažovali, zda je další den protestu pro saské obyvatelstvo rozumný. Myslím si ale, že mnoha našim pacientům je jasné, že současný obraz by mohl být každodenní realitou péče během příštích deseti let,“ vysvětlila odbornému deníku Deutsche Apotheker Zeitung Kristin Rostová, členka představenstva SAV.

Podle ní totiž finanční situace řady lékáren přestává být udržitelná. „Náklady explodovaly a mnoho lékáren se již propadlo do velkých ekonomických potíží, některé dokonce zkrachovaly. Drsná politika úspor současnou situaci ještě více zhorší. Za těchto okolností již nemůžeme provozovat tak hustou síť lékáren, aby měl každý léky dostupné v takové blízkosti svého domova,“ dodala Rostová.

V pondělí vyšly do ulic také lékárníci v hesenském Frankfurtu nad Mohanem, aby dali rovněž najevo svou nelibost. Podle policie se jich v ulicích Frankfurtu sešlo kolem tří stovek. „V důsledku tlaku na snižování nákladů a nedostatku kvalifikovaných pracovníků se v současné době zavírá po celé zemi více lékáren než kdykoli předtím v historii naší spolkové země,“ uvedl ve své tiskové zprávě Hesenský svaz lékárníků (HAV – Hessische Apothekerverband).

Vláda nás ignoruje, stěžují si lékárníci

HAV požaduje „přiměřené, dlouhodobé odměny pro místní lékárníky“. Podle svazu za komplexní ambulantní péči včetně jejího financování odpovídají politici. „Fixní příplatek se musí zvýšit na 12 eur za balení léků na předpis a musí být každoročně upravován prostřednictvím pravidelného valorizačního mechanismu,” zní další z požadavků HAV.

Podobně silně politiku koaliční spolkové vlády kritizovali také hesenští praktičtí lékaři. Podle nich spolkový ministr zdravotnictví sice uznává, že se lékařské praxe a ambulantní péče téměř hroutí, ale nedělá proti tomu dostatečné kroky. „Doslova ignorují služby ambulantních lékařů a psychoterapeutů,“ uvedl pro Deutsche Apotheker Zeitung Klaus Heckemann, ředitel saského Svazu lékařů zdravotních pojišťoven.

Také praktici a ambulantní lékaři prý trpí pod tíhou nadměrné byrokracie, vysoké inflace a účtů za energie, stejně jako úsporných kroků spolkové vlády.

Zdeňka Musilová