Ilustrační foto: Pixabay

Certifikát centra vysoce specializované péče se odrazí na úhradách

Česká republika usiluje o zvyšování standardů kvality v oblasti specializované medicíny. Jedním z klíčových nástrojů pro dosažení tohoto cíle jsou centra vysoce specializované péče (CVSP), která se zaměřují na konkrétní oblasti medicíny. Status CVSP má přitom významný dopad i na úhrady poskytovaných zdravotních služeb. Podmínky získání této prestižní certifikace upravuje zvláštní metodika vycházející ze zákona o zdravotních službách, kterou na nedávné konferenci NIKEZ představila ředitelka odboru zdravotní péče ministerstva zdravotnictví Venuše Škampová.

K začátku letošního roku v České republice fungovalo na 23 různých typů center vysoce specializované péče, přičemž každé z nichž se zaměřuje na specifickou oblast. Jejich cílem je vymezit konkrétní oblasti péče v jednotlivých oborech. CVSP se potom dělí na centra koncentrace, u nichž je nutné zajistit koncentraci zdravotní péče s důrazem na efektivitu, bezpečnost, optimalizaci sítě a zajištění regionální dostupnosti, a centra excelence, u kterých se klade důraz na dodržování doporučených postupů, reporting měřitelných indikátorů kvality a dosahování vysokých hodnot kvality péče dle daných ukazatelů. „CVSP často současně naplňují definici centra koncentrace i centra excelence, nicméně z metodických a úhradových důvodů je vhodné tyto dvě kategorie rozlišovat,“ vysvětlila na konferenci Škampová.

Žádost schvaluje zvláštní komise

Význam metodiky certifikace center vysoce specializované péče podle ní spočívá v tom, že umožňuje důkladnou analýzu a hodnocení kvality poskytovaných zdravotních služeb na těchto specializovaných pracovištích. Rovněž zajišťuje transparentní proces vzniku a sledování těchto center, což je klíčové pro zajištění nejlepší možné péče pro pacienty.

Vznik CVSP mohou iniciovat tři instituce – odborné lékařské společnosti, ministerstvo zdravotnictví nebo zdravotní pojišťovny. Každý návrh na vytvoření nového CVSP je následně důkladně posuzován a schvalován zvláštní komisí, kterou tvoří jak zástupci ministerstva zdravotnictví, tak zdravotních pojišťoven, odborné společnosti a instituce, která vytváří a dodává podklady pro získání certifikace. „Iniciace CVSP musí přesně definovat diagnostické a nebo terapeutické segmenty péče, pro které má navrhované zařízení vzniknout. Rovněž musí být určeno, zda jde o centrum excelence nebo koncentrace, či zda návrh naplňuje definici obou kategorií,“ doplnila Škampová.

Samotné podmínky, které musí žadatel o status CVSP splnit, jsou ve výzvě rozděleny na „zásadní“ a „ostatní“ a liší u jednotlivých center podle jejich očekávaného zaměření.

Hodnocení probíhá neformálně

Status CVSP má významný dopad i na úhrady poskytovaných zdravotních služeb. Certifikovaná centra jsou ve vykazovacím systému DRG finančně zvýhodněna oproti těm, která status nemají. „V případě CVSP typu center koncentrace s definovaným koncentračním procesem se stanoví úhradové koeficienty koncentrace, které snižují úhradu za péči vhodnou k centralizaci poskytovanou poskytovateli bez statusu CVSP, čímž je podpořen koncentrační proces. Souběžně s tím u péče vhodné ke koncentraci jsou relativní váhy CZ-DRG kalkulovány pouze od referenčních nemocnic se statusem CVSP,“ uvedla dále Škampová.

Status centra se uděluje zpravidla na dobu 5 let, přičemž vždy 10 měsíců před jejím vypršením komise zhodnotí plnění stanovených indikátorů kvality. Škampová dodala, že dosud šlo zpravidla o víceméně neformální proces. V případě neplnění kritérií však může dojít i k odebrání statusu CVSP.

-fk-