Ředitelka zdravotnického úseku ZP MV Zdeňka Salcman Kučerová. Foto: Radek Čepelák

Efektivita péče o chronicky nemocné závisí na lepší spolupráci lékařů a pojišťoven, upozorňuje Zdeňka Salcman Kučerová

V současném systému veřejného zdravotního pojištění si často klademe otázku, jak velké peníze lékaře namotivují k lepší koordinaci a organizaci péče o naše pojištěnce. V posledních letech se ale bohužel setkáváme s tím, že velká není zřejmě žádná motivace. Na třetím ročníku summitu Zdravotnického deníku Ekonomika zdravotnictví to k významu bonifikací v naplňování léčebných cílů řekla ředitelka zdravotnického úseku Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Zdeňka Salcman Kučerová.

Koordinovaná péče, stejně jako ve všech pádech skloňovaná telemedicína, zajímá zdravotní pojišťovny podle Salcman Kučerové již řadu let. Snahy o zvýšení počtu zapojených lékařů do bonifikací ovšem nejsou tak úspěšné, jak by mohly být. Konkrétně si ředitelka zdravotního úseku Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ZPMV) klade otázku, jakým způsobem lékaře lépe namotivovat k tomu, aby ve větším měřítku reportovali informace, které pojišťovna nemá a přitom je zoufale potřebuje.

Panelisté druhého bloku summitu. Leader konzultačních služeb pro střední a východní Evropu Medtronic Petr Mašek, vedoucí Czech HTA oddělení Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT Aleš Tichopád, předseda České společnosti pro aterosklerózu Michal Vrablík, generální ředitel zdravotnické skupiny EUC Michal Bednář, člen Národní ekonomické rady vlády Pavel Hroboň, náměstek ředitele VZP Jan Bodnár a ředitelka zdravotnického úseku Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Zdeňka Salzman Kučerová.

Největší podíl kompenzovaných pacientů podle Salcman Kučerové tvoří pacienti s hypertenzí, diabetem a dyslipidémií. „Počet chronicky nemocných se v Česku postupně navyšuje, čímž rostou také výdaje za bonifikace. Musíme se ale zamýšlet nad jejich efektivitou,“ doplňuje Salcman Kučerová. A dodává: „Řada bonifikačních mechanismů je již dnes součástí úhradové vyhlášky, ale tohle mohou lékaři získat ještě nad její rámec. V dnešním systému veřejného zdravotního pojištění si často klademe otázku, jak velké peníze to ale musí být, aby lékaře motivovali k žádoucímu chování.“

Panelisté čtvrtého bloku summitu Zdravotnického deníku Ekonomika zdravotnictví. Zleva primátor města Ostrava Jan Dohnal, ředitel VZP Zdeněk Kabátek, majitel zdravotnického holdingu AKESO Sotirios Zavalianis, předseda výboru pro zdravotnictví Senátu Parlamentu Roman Kraus, generální ředitel Zentivy Boris Sananes, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu a člen správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny Jan Skopeček, předseda podvýboru pro léčiva a zdravotnické prostředky Poslanecké sněmovny a stínový ministr pro zdravotnictví Kamal Farhan, hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška, náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník a primátorka města Brna Markéta Vaňková, která se připojila on-line.

Chybí nástroje i motivace  

Systém podpory práce s chronicky nemocnými pacienty v ordinacích praktiků a ambulantních specialistů je navíc podle Salcman Kučerové až triviální. „Pro dosažení prvního stupně bonifikace stačí, když poskytovatel podepíše standardní úhradový dodatek, ve kterém je připravena nabídka bonifikace za chronicky nemocného pacienta s diagnózou hypertenze, diabetu nebo dyslipidémie. Stačí když máme report od laboratního segmentu, že lékař v rámci každoroční péče indikoval vyšetření, která svědčí o tom, že se zajímá o zdravotní stav pojištěnce. Pokud je lékař tak laskav a zajímá ho jeho pojištěnec, přijde mu zajímavá bonifikace. Pokud nám také aktivně nahlásí, jestli se mu pomohlo dosáhnout léčebného cíle, dostává se až na hodnotu 650 korun,“ vysvětluje Salcman Kučerová bonifikační systém.

Auditorium summitu Zdravotnického deníku, který se konal v pražském hotelu Grand Majestic Plaza.

Bonifikace za standardizované chování v případě obvyklé péče o chronicky nemocné pacienty by podle ní měly být součástí standardních úhrad a úhradové vyhlášky. Nad rámec vyhlášky by měly být pouze výjimečné zkušební programy. „Nemáme moc nástrojů k tomu, abychom mohli ovlivnit chování lékařů. Pacient, který není pod kontrolou se svým chronickým onemocněním, stojí systém pětkrát víc prostředků než pacient sledovaný,“ upozornila.

Panelisté třetího bloku summitu. Zleva ředitel KZP Ladislav Švec, vedoucí zdravotního odboru Ústeckého kraje Petr Severa, ředitel Fakultní nemocnice u Svaté Anny Vlastimil Vajdák, ředitel Medsol Antonín Havlíček, předseda představenstva Nemocnic Plzeňského kraje Zdeněk Švanda, náměstek hejtmanky Středočeského kraje pro zdravotnictví Pavel Pavlík, náměstek ředitele VZP Jan Bodnár, ředitelka odboru evropských fondů a investičního rozvoje ministerstva zdravotnictví Kateřina Grygarová, ředitel odboru nad zdravotním pojištěním ministerstva zdravotnictví Jan Zapletal a předsedkyně zdravotní sekce Svazu zdravotních pojišťoven Renata Knorová a šéfredaktor Zdravotnického deníku, který zároveň summit moderoval, Tomáš Cikrt.

Pokud lékař pojišťovně neposkytne informace o výsledcích stavu pacienta, standardně se k těmto výsledkům pojišťovna nemá jak dostat. Vše tedy záleží pouze na ochotě lékaře údaje reportovat. „Standardně k těmto výsledkům přístup nemáme, což je opravdu velké téma, které by se mělo řešit,“ uzavírá Salcman Kučerová.

Nela Slivková

Foto: Radek Čepelák

Zdravotnický deník děkuje za laskavou podporu akce společnosti Roche, AKESO, pojišťovně RBP, Zentiva, Satum, MSD, Novartis, VOZP, ALK, Medtronic, EUC a ZPMV.

Ředitelka odboru evropských fondů a investičního rozvoje ministerstva zdravotnictví Kateřina Grygarová hovoří o evropských fondech. Naslouchá ředitel odboru nad zdravotním pojištěním ministerstva zdravotnictví Jan Zapletal a předsedkyně zdravotní sekce Svazu zdravotních pojišťoven Renata Knorová.
První části summitu se zúčastnili (zleva) jednatel Porta Medica Jakub Král, ředitel odboru regulace cen a úhrad ministerstva zdravotnictví Tomáš Troch, ředitel rozvoje a inovací zdravotnického holdingu AKESO František Vlček, ředitel odboru úhrad zdravotních služeb VZP Jiří Mrázek, člen Národní ekonomické rady vlády Pavel Hroboň a vedoucí Czech HTA oddělení Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT Aleš Tichopád.
Na summit dorazila i šéfka SZÚ Barbora Macková.
Vedoucí Czech HTA oddělení Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT Aleš Tichopád, předseda České společnosti pro aterosklerózu Michal Vrablík, generální ředitel zdravotnické skupiny EUC Michal Bednář naslouchají během přednášky.
Diskuse v kuloárech. Vlevo vedoucí Czech HTA oddělení Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT Aleš Tichopád, vpravo ředitel Kanceláře zdravotního pojištění Ladislav Švec.