Petr Fiala. Foto: Radek Čepelák

Fiala se domluvil s protestujícími lékaři, nabídl jim celkem 9,8 miliardy

Premiér Petr Fiala (ODS) a zástupci mladých lékařů se shodli na řešení, které odvrátí krizi ve zdravotnictví, která hrozila kvůli výpovědím části nemocničních lékařů z přesčasů. Premiér protestujícím lékařům nabídl na navýšení mezd vyšší částku než při minulých jednáních ministr Válek, a to 9,8 miliardy korun. Lékaři jeho nabídku přijali. „Garantovali jsme, že peníze půjdou na platy a mzdy, a to pravděpodobně prostřednictví úhradového dodatku. A to ve všech zdravotnických zařízeních, nejen v těch přímo řízených,“ řekl po jednáních Fiala.

„Dohodli jsme se na objemu peněz na navýšení platů zdravotníků a lékařů. Jednání se samozřejmě netýkalo jenom objemu peněz,“ řekl na úvod tiskové konference po skončení jednání premiér. Obě strany se podle Fialy domluvily, že v příštích dnech budou jednání pokračovat. „Abychom našli správný technický mechanismus, aby se podařilo je dostat skutečně do platů a mezd, a v jaké struktuře budou rozděleny,“ řekl premiér. Půjde podle něj o dodatek k úhradové vyhlášce, aby byl závazný pro státní i krajské, městské či soukromé nemocnice.

„Domluvili jsme se také na tom, že v příštích dnech bude probíhat intenzivní jednání mezi ministerstvem zdravotnictví, zdravotními pojišťovnami, zástupci České lékařské komory a odborů s tím, abychom našli ten správný technický mechanismus, jaký ty peníze skutečně dostat do platů a mezd a v jaké struktuře budou rozděleny,“ řekl premiér.

„Panu premiérovi děkuji, že se do věci vložil svou osobní iniciativou, poměrně významně jsme se dokázali pohnout z mrtvého bodu, na kterém jsme v rámci vyjednávání byli,“ uvedl viceprezident ČLK a vůdce protestů Jan Přáda. A dodal: „Premiér pochopil naše důvody, proč jsme odmítali předchozí nabídky. Byli jsme společně schopni identifikovat klíčové mechanismy, jak by se peníze měly dostat ke konkrétním lidem.

Odvolání stávky zřejmě začátkem příštího týdne

Přáda vyzval lékaře a zdravotníky, aby o víkendu péči o pacienty zajistili. „Domluvili jsme se, že k definitivnímu odvolání protestu dojde ve chvíli, kdy definitivně podepíšeme konkrétní body, což by mělo být z kraje příštího týdne,“ dodal Přáda.

Nemocnice ve snaze mít dost lékařů na akutní péči ve velké míře lidem odkládaly lidem naplánované operace a vyšetření. Zatím ale není nyní jasné, zda jim budou původní termíny platit. „Operace se v nemocnicích neplánují a neruší ze dne na den. Spíš by to znamenalo, že nemocnice by mohly opět začít ty výkony plánovat,“ řekl Přáda.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) označil výsledek jednání za dobrou zprávu pro české zdravotnictví. „Premiér na jednání s doktorem Přádou rozsekli poslední sporný bod našich debat s odbory, kterým bylo odměňování v nemocnicích od 1. ledna 2024. Doplnil tak dohodu, jejíž konkrétní podobu jsme v posledních měsících vyjednali v mantinelech nastavených na vládní úrovni,“ uvedl v tiskové zprávě. Podle Válka tím byla doplněna dřívější shoda s nespokojenými zdravotníky v otázce vzdělávání a pracovních podmínek zdravotníků. „Nyní budeme společně s premiérem řešit detaily dohody,“ doplnil ministr, podle kterého předseda vlády potvrdil, že nelze zavádět platové tabulky v soukromém sektoru.

Lékařů pracuje v nemocnicích podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) zhruba 23 tisíc. Do služeb odpoledne a v noci jich nastupují podle ČLK asi 13 tisíc, z nich asi 6 100 vypovědělo od prosince dobrovolnou práci přesčas. Nemocnice kvůli tomu naplánovaly provoz v různě omezené míře, podle počtu protestujících lékařů. Musely odložit naplánované operace a vyšetření, zavřít některá lůžka či sály, výjimečně i celá oddělení. Akutní péče měla být podle zástupců nespokojených lékařů i nemocnic zachovaná, může se na ni ale déle čekat. Ministerstvo zdravotnictví chtělo uspořádat v pátek ráno k prosincovému provozu tiskovou konferenci, po ohlášení dohody mezi premiérem a nespokojenými lékaři ji zrušilo.

„K žádnému navýšení deficitu hospodaření pojišťoven dnešní dohoda nepovede. Dohoda se týká navýšení prostředků na mzdy lékařů z 6,8 miliard na 9,8 miliard korun. Mechanismus přerozdělení úhrad bude součástí následné diskuze,“ uvedl pro Zdravotnický deník ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek. Jediné navýšení výdajů zdravotních pojišťoven by se podle něj mohlo teoreticky týkat pouze případných kompenzací, pokud by bylo třeba řešit výpadek v produkci nemocnic v prosinci 2023.

„Tisková konference pana premiéra pro nás byla překvapením,“ uvedl pro Zdravotnický deník Ladislav Friedrich, prezident Svazu zdravotních pojišťoven, který sdružuje všechny tuzemské zdravotních pojišťovny krom VZP. „ A vzhledem k tomu, že vystoupení pana premiéra obsahovalo informaci, že s námi bude další postup někdo projednávat, tak věříme, že k tomu skutečně dojde,“ dodal Friedrich.

Lékařům měly původně platy vzrůst i bez ohledu na jednání, z veřejného zdravotního pojištění bylo na růst platů a mezd vyhrazeno příští rok 6,8 miliardy korun. Taková částka ale mladým lékařům a odborům nestačila, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) proto s protestujícími lékaři jednal o jejím zvýšení, postupně nabídl navýšení odměn na příští rok o 8,5 a poté o o 8,6 miliardy korun, což byla podle jeho slov nejvyšší možná nabídka ministerstva zdravotnictví. Lékaři se dohodli až s premiérem – a to na zmíněné částce 9,8 miliardy korun.

-red-