Foto: Lisa Ferdinando U.S. Secretary of Defense, licence CC BY 2.0

Firma Pfizer vykazuje čtvrtletní ztrátu poprvé od roku 2019

Pfizer poprvé od roku 2019 vykázal čtvrtletní ztrátu, která za uplynulé tři měsíce dosáhla částky 2,38 miliardy dolarů. Americká farmaceutická firma již delší dobu pociťuje výrazné propady v poptávce po vakcínách proti covidu-19. Vyplývá to ze zprávy firmy o hospodaření za třetí čtvrtletí letošního roku.  

Americký farmaceutický gigant Pfizer očekává, že tržby společnosti budou za rok 2023 nižší než v roce 2022 kvůli očekávanému poklesu tržeb za vakcíny proti covidu. S výjimkou těchto produktů ale Pfizer v roce 2023 počítá s růstem provozních tržeb o 6 až 8 procent.

Jak vyplývá ze zprávy o hospodaření firmy ze třetího kvartálu letošního roku, tržby z prodeje léku Paxlovid se ve čtvrtletí propadly o 97 procent na 202 milionů dolarů. Tržby z prodeje vakcíny, kterou Pfizer vyrábí s německým partnerem BioNTech, klesly na 1,31 miliardy dolarů z 4,4 miliardy dolarů před rokem.

„Spustili jsme náš program, který se týká změn nákladů, od kterého očekáváme, že do konce roku 2024 dosáhneme čistých úspor ve výši alespoň 3,5 miliardy dolarů. V kombinaci s dynamikou našeho portfolia produktů, které se netýkají covidu, a komercializací léku Paxlovid v USA očekáváme výsledek, který by měl dosáhnout lepších provozních marží a pomoci společnosti Pfizer růst do konce desetiletí a dále,“ uvádí ve zprávě finanční ředitel a výkonný viceprezident firmy Pfizer David Denton.

Na otázku, zda se může stát, že by česká pobočka Pfizeru byla řízena z jiné země či by musela kvůli ztrátě snižovat své stavy, odpovídal Zdravotnickému deníku tiskový mluvčí Pfizeru Tomáš Sazima. „Ohledně konkrétní situace v České republice nebyly žádné instrukce vydány a nemáme tedy další informace, které bychom v tomto ohledu poskytli,“ uzavřel.

-ns-