Foto: Facebook Nemocnice TGM Hodonín

Hodonínská nemocnice získala statut regionálního onkologického centra

Nemocnice TGM Hodonín nově patří mezi regionální onkologická centra, což jí umožní rozsáhlejší léčbu onkologických pacientů, kteří mnohdy musejí dojíždět do Brna. Kromě toho nemocnice rozšiřuje stávající chemoterapeutický stacionář při onkologické ambulanci tak, aby pojal více pacientů.

„V naší nemocnici onkologická péče funguje již roky, ale nyní, na základě podepsaných rámcových smluv a spolupráce s větším počtem příslušných Komplexních onkologických center v Jihomoravském kraji, vše získává novou podobu. Ve spolupráci se specializovanými pracovišti FN Brno, FN u sv. Anny v Brně a Masarykovým onkologickým ústavem Brno se specializujeme na náročné onkologické operace zejména trávicího ústrojí a dosahujeme velmi dobrých výsledků,“ uvedl ředitel hodonínské nemocnice Jiří Koliba na nemocničním webu.

Hodonínská nemocnice má v péči o onkologické pacienty řadu cenných zkušeností. V regionu má navíc již řadu let klíčový úkol. Díky rozhodnutí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) připravuje totiž cytostatika pro potřeby klinické onkologie, a to nejen pro pacienty svého zařízení, ale také pro ty ze sousedních nemocnic v Břeclavi a Kyjově. Příprava sterilních léčivých přípravků probíhá na odborném pracovišti lékárny ve speciálních prostorech s definovanou čistotou vzduchu v podtlakovém izolátoru. Provádějí ji vyškolení farmaceutičtí asistenti a farmaceuti. „Jen za rok 2022 jsme u nás připravili 3895 chemoterapií,“ přiblížil vedoucí farmaceutický asistent hodonínské nemocnice Jaroslav Adamec. Hodonínská nemocnice nově podává i cílenou biologickou léčbu, která proti nádorům působí cíleněji než chemoterapie. Přístup k této léčbě mají od listopadu také pacienti kyjovské nemocnice, která je rovněž regionálním onkologickým centrem.

Vedle toho nemocnice, kterou zřizuje kraj, dokončuje rozšíření chemoterapeutického stacionáře, kde bude více lůžek, nová podlaha i mobiliář. Stacionář je samostatnou částí ambulantního provozu, kde v pravidelných časových intervalech pacient absolvuje plánovanou léčbu. Nejčastěji jde o chemoterapii, která se do těla podává nitrožilními infuzemi. Pacient je v péči sestry a pod dohledem lékaře, přičemž délka aplikace je různá. Po ukončení aplikace odchází domů.

ČTK