Ředitelem Jihomoravské zdravotní a.s. by měl být stávající ředitel znojemské nemocnice Martin Pavlík. Foto: Wikipedie, Rawpixel

Jihomoravským nemocnicím pomůže s nákupy nová organizace

Krajská společnost Thermal Pasohlávky se mění na Jihomoravskou zdravotní a.s. a stává se servisní organizací pro krajem zřizované nemocnice. Na starost bude mít kyberbezpečnost nemocnic a společné nákupy některých léků či materiálů, snahou je optimalizovat náklady. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana Jan Zámečník (KDU-ČSL). Záměr schválili radní, v prosinci jej musí potvrdit zastupitelé.

„Jde nám o to, abychom byli schopni krajské zdravotnictví řídit jako jeden celek. Nová servisní organizace má za cíl sjednotit postupy v nemocnicích zřizovaných krajem, abychom mohli zajistit kvalitní a dostupnou péči i v jiných částech kraje, než je Brno, kde fungují silné fakultní nemocnice,“ uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Kraj pro organizaci využil již existující Thermal Pasohlávky, která má také sehnat personál a vybavení do vznikajícího Sanatoria Pálava. „K tomu jí přibude zajištění kyberbezpečnosti, na což se nemocnice již připravují a pořizují vybavení, a společné nákupy. Všechny trápí ekonomická situace a hromadné nákupy ceny snižují,“ řekl Zámečník. Zatím však není jasné, kolik by krajské nemocnice mohly ušetřit. Předpokládá se debata s lékaři o tom, co je výhodné kupovat společně.

Pokud organizaci schválí zastupitelé, začne fungovat po Novém roce. Následně kraj počítá s ročním provozem. „Pak vyhodnotíme její účinnost a zda je třeba nějaká další transformace krajských nemocnic,“ připomněl Grolich dřívější plán spojení všech devíti krajských nemocnic pod jednu akciovou společnost.

Opoziční zastupitel Milan Vojta (ANO) zřízení servisní organizace vnímá jako rozumnější než pokus o sloučení. „Považuji to ale za nedostatečný výsledek tří let působení současného vedení kraje v oblasti zdravotnictví, k tomuto kroku mohlo dojít už před necelými třemi lety, a ne nyní, v závěru volebního období,“ uvedl Vojta.

Do čela společnosti navrhne vedení kraje Martina Pavlíka, dosavadního ředitele Nemocnice Znojmo, která je největším krajským zdravotnickým zařízením. Potvrdit ho musí krajská rada po schválení změny stanov. Podle Grolicha je Pavlík respektovaný i mezi ostatními řediteli krajských nemocnic, kteří se zřízením servisní organizace souhlasí.

-čtk-