Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová ve FN Motol. Foto: FN Motol

Lékaři v Motole transplantovali dosud plíce 25 Slovákům, poděkovala jim Čaputová

Lékaři pražské Fakultní nemocnice v Motole transplantovali za posledních pět let plíce 25 pacientům ze Slovenska, loni jich nový orgán získalo sedm a letos pět. Podle odborníků by ale mohlo být dárců i příjemců nových plic ze Slovenska víc. Nemocnici dnes navštívila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která zdravotníkům poděkovala za jejich práci pro slovenské pacienty.

Mezi pětadvaceti v Motole dosud operovanými Slováky bylo 16 mužů a devět žen, jejich průměrný věk byl 45 let. „Výsledky programu transplantace plic pro slovenské pacienty jsou velmi dobré, ale nepochybně jsou značné rezervy v počtu indikovaných pacientů k transplantaci a rovněž dárců a darovaných plic ze Slovenska,“ uvedl k tomu přednosta III. chirurgické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a FN Motol Robert Lischke.

Čaputová dnes s lékaři hovořila také o tom, jak je možné transplantační program dál podpořit. „Je třeba informaci rozšířit mezi odbornou veřejnost na Slovensku, aby takových případů bylo více indikovaných a posílaných na tento specializovaný zákrok,“ uvedla Čaputová. Zlepšit by se mohlo podle ní i dárcovství orgánů, o čemž chce mluvit i se slovenskou ministryní zdravotnictví.

Lischke ČTK řekl, že čeští pacienti mohou dostávat plíce od slovenských dárců a naopak, zachovávají ale vyváženost počtu dárců a příjemců z obou zemí. Pro každý orgán se vybírá příjemce jen podle medicínských kritérií, shody různých parametrů dárce a příjemce a podle toho, jak moc jeho operace spěchá. „Na Slovensku jsou čtyři nemocnice, které mohou odběr orgánu indikovat. Odebrat jen tam jezdíme my,“ uvedl.

Prezidentka také poděkovala zdravotníkům včetně slovenských, kteří v Motole pracují. Sešlo se jich několik desítek. „Je nepředstavitelné, co dokážete. Klobouk dolů před vaší odborností a lidskostí,“ uvedla. Setkala se také se čtyřmi slovenskými pacienty, kterým byly v Motole plíce transplantované.

-čtk-