Zleva: Kamal Farhan, Vlastimil Válek. Foto: Radek Čepelák

Navýšíme platy o tisíce korun, ale ne plošně, prohlásil ministr Válek. Situaci jste podcenili, vyčetl mu poslanec Farhan

Není možné navýšit platy všem plošně, ale je třeba se zaměřit na urgentní příjmy a nepřetržité provozy. Plošné opakované navýšení lékařských platů za posledních dvacet let situaci nezlepšilo. Po včerejším neúspěšném jednání ministerstva se zástupci lékařů, odborů a pojišťoven to v Událostech, komentářích na ČT24 uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09). Podle poslance a stínového ministra zdravotnictví Kamala Farhana (ANO) ministr situaci podcenil, přestože o požadavcích lékařů věděl několik měsíců.

Představy o nárůstu platů jsou mezi ministerstvem a lékaři velmi rozdílné. Zatímco zástupci komory a odborů chtějí, aby se jednalo o plošné navýšení tabulkových platů u všech zdravotnických zařízení, to znamená i v soukromých nemocnicích, podle ministra je takové řešení nevhodné. Místo toho ministerstvo nabízí lékařům garanci minimální výše platu.

„Navýšíme tarifové platy, opravdu o částky, které jsou řádově v tisících, dokonce v jedné kategorii u atestovaných lékařů o deset tisíc korun. Ale ne tím způsobem, že nařídím soukromým nemocnicím tabulkový plat, to je z pohledu pravicového politika strašné zasahování do vztahu mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Zadruhé myslím, že není možné navýšit všem plošně, ale je třeba se zaměřit na urgentní příjmy a nepřetržité provozy a hlavně, že je to potřeba spojit s reformou zdravotní péče,“ prohlásil v České televizi ministr Válek.

„S krajskými nemocnicemi chystáme výpočet pro jednotlivé profese lékařů i nelékařů. Jsme připraveni garantovat, že se to projeví v prosincových platových výměrech lékařů, tak, aby měli jistotu, že opravdu k nárůstu v příštím roce dojde. Další problém je, že ze státního rozpočtu prostě nemůžeme dát 20 a více miliard do zdravotnického systému a zvýšit státní dluh,“ doplnil Válek.

Stínový ministr zdravotnictví za hnutí ANO Kamal Farhan má ale o nynejší situaci jasno.

„Myslím si, že ministr situaci podcenil už od začátku. Požadavky Sekce mladých lékařů jsou známé několik měsíců a není pravda, že lékaři se zajímají o platy až nyní. Už 18. září předložili při jednání svoje platové návrhy. Netýká se to jen lékařů, ale i zdravotních sester, které chtějí dávat výpovědi. Pokud by k tomu došlo, hrozí zhroucení zdravotního systému,“ nešetřil kritikou v pořadu na ČT24 Farhan.

Že v jednání o odměnách dnes nenastal žádný posun, potvrdil po jednání s ministrem i předseda ČLK Milan Kubek. „Ve věcné části jsme se bohužel od toho minulého týdne nikam neposunuli,“ řekl. Také podle viceprezidenta ČLK Jana Přády se jednání o odměňování neposunula „ani o píď.“ Ocenil však, že k určitým shodám v oblasti zákoníku práce a vzdělávání lékařů přece jen došlo.

„Zdá se, že požadavku snížit množství přesčasů na 416 hodin, jako má každý jiný občan v České republice, a zároveň požadavek na umožnění čtyřiadvacetihodinové pobytu v práci bylo vyslyšeno,“ řekl. Reagoval tak na změny obsažené v novele zákoníku práce, která byla tento týden předložena.

Také ministr Válek uvedl, že v oblasti vzdělávání panuje shoda. Zástupci ministerstva se podle něj včera poprvé sešli s koordinátory vzdělávání z ministerstvem přímo řízených nemocnic. Koordinátoři mají v postgraduálním vzdělávání v budoucnu zabránit či řešit porušování právních předpisů. Podle Válka má být také zakotvena povinnost volna před atestační zkouškou a zkouškou po kmeni. Zřízeno má být i kontaktní místo pro stížnosti na dodržování plánu vzdělávání lékaře.

-ns- -čtk-