Ilustrační foto: Pixabay

Nedostatek hormonálních náplastí sužuje ženy v Austrálii

Ženy v Austrálii, které procházejí obdobím přechodu, trápí dlouhodobé celostátní výpadky náplastí hormonální substituční terapie (HRT). Za nedostatek mohou problémy ve výrobě, které v některých případech vedly až k ukončení prodeje. Situaci ještě vyostřila špatná komunikace vlády k veřejnosti a nedostupnost léčivých alternativ, píše australský zpravodajský web ABC.

Téměř jedna třetina žen v Austrálii prochází obdobím menopauzy. Mezi typické klimakterické příznaky se řadí migrény, výbuchy vzteku, bušení srdce, nespavost, podrážděnost a mozková mlha. Podle výpovědí žen pro ABC News mohou mezi extrémnější příznaky patřit také problémy s depresemi a úzkostí.

Hormonální substituční terapie, která symptomy potlačuje, se pro ženy vyrábí v náplastech, pilulkách či gelech. Jenom v Austrálii se za rok na léčbu spotřebuje asi čtvrt milionu balení, které ovšem nyní v zemi nejsou dlouhodobě k dispozici. Jedná se o šest různých druhů hormonálních náplastí, které obsahují buď samotný estrogen nebo estrogen i progesteron dohromady.

Většina náplastí vydrží tři dny až týden. Pokud ji ale žena nepoužije, příznaky menopauzy se mohou vrátit během několika hodin nebo dnů.

Kde to všechno začalo?

Na začátku roku byly v lékárnách k dostání tři různé náplasti obsahující pouze estrogen. Jednalo se o náplasti Estradot, Climara a Estraderm v dávkách od 25 mg do 100 mg. V polovině roku ale výrobce Bayer náplasti Climara přestal úplně vyrábět, údajně z důvodu „strategického rozhodnutí“. Sandoz oznámil, že jeho výrobek Estradot potkaly dvě nepříjemnosti najednou, nejprve problémy s přilnavostí náplasti a potom s globální poptávkou, což vedlo k výpadkům.

Informace o tom, kdy se dodávky vrátí na trh, byly podle žen nedostatečné a nesprávné, mnoho žen se navíc o nedostatcích dozvědělo teprve v lékárně. Některé ženy dokonce musely přistoupit ke krajním řešením, jako je například rozdělení jedné náplasti na několik kusů. Lékárníci musí kvůli nedostatku léků ženy často odkazovat do péče praktických lékařů.

Australané chtějí více produktů z dotací PBS

Výkonná ředitelka Australasian Menopause Society Vicki Dohertyová uvedla, že nedostatek náplastí poukázal na potřebu více alternativ HRT, které by měly být hrazeny tzv. Programem farmaceutických výhod (PBS), který dotuje léky na předpis pro australské občany.

Podle odborníků mohla vláda dočasně schválit alternativy ze zámoří nebo alespoň vyhlásit vážný nedostatek konkrétních léků, což by dalo lékárníkům pravomoc podávat lidem vhodné substituční léčivo. Ani k jednomu řešení však v zemi nedošlo. Australská vláda místo toho ve svém prohlášení uvedla, že si je vědoma vážnosti situace, ale náplasti byly omezeny kvůli zdrojům a regulačním pravomocem.

Nela Slivková