Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach. Foto: Superbass / CC-BY-SA-4.0 (via Wikimedia Commons)

Nedostatek léků? Problémy nelze vyřešit okamžitě, důležité změny jsme ale prosadili, říká německý ministr zdravotnictví Lauterbach

Německo se momentálně potýká s nedostatkem přibližně u 500 druhů léků. Neutěšená situace dopadá jak na lékárny, tak v konečném důsledku na pacienty. Přestože v srpnu u našich západních sousedů vstoupil v platnost zákon, pomocí kterého vláda může akutní nedostatek některých léků snížit, nakonec situaci vyřeší změny, které začnou působit až v delším časovém horizontu. Nejen na téma nedostatku léků hovořil pro server Apotheken Umschau spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach.

Na podzim a v zimě lze podle spolkového ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha (SPD) v Německu očekávat opětovný akutní nedostatek některých léků, protože výrobci nebudou schopni dostatečně pokrýt rostoucí poptávku v důsledku nárůstu respiračních onemocnění. Distributoři a lékárny by se na takovou situaci měli připravit už nyní, aby největší nápor v sezóně chřipek, covidu nebo bakteriálních infekcí zvládli.

„Změny, které mají situaci řešit a které nyní zavádíme, se projeví až po nějakém čase. V tomto minulé vlády zaspaly a my to teď doháníme. Zpřesňujeme pravidla pro slevové dohody mezi zdravotními pojišťovnami a výrobci. Dále jsme stanovili, že kdo získá zakázku na dodávku léků, musí zajistit skladování dostatečných zásob pro německý trh. To však vstoupí v platnost až po vypršení smluv stávajících. Poskytujeme také pobídky pro výrobce léků, aby upřednostňovali produkci v Evropě, ale ani to se nestane přes noc,“ vypočítává Karl Lauterbach v rozhovoru pro Apotheken Umschau opatření, která ve vládě Olafa Scholze prosadil.

Německo se pro farmaprůmysl opět stává atraktivním

Lauterbach zmínil, že farmaceutické firmy se posílení produkčních kapacit v Evropě nebrání. „Už s nimi jednáme. Posun vidíme zejména u dětských léků,“ dodal spolkový ministr zdravotnictví. Podle něho se například již stihlo projevit uvolnění cen, což prý vedlo k navýšení produkce u některých dětských léků pro německý trh až o sto procent.

Německo se podle šéfa zdravotnického rezortu stává pro farmaceutický průmysl opět atraktivní. Karl Lauterbach je dokonce přesvědčen, že Německo je schopné ve střednědobém horizontu snížit závislost na dodávkách některých důležitých lékových komponent na Asii.

Přes všechna přijatá opatření ale riziko nedostatku léků (včetně těch dětských) stále stoupá. „Nemůžeme vyřešit všechny problémy okamžitě,“ namítl Karl Lauterbach. Připouští, že Německo bude muset i během nadcházející zimy bojovat s váznoucími dodávkami léků. „Bez změn, které jsme prosadili, by ale situace byla mnohem dramatičtější,“ dodal.

Reforma lékárenského trhu zlepší dostupnost léků

Lauterbach připomněl, že jde stále o dědictví posledních let, kdy se z německého trhu mnoho výrobců léků stáhlo. „Tento trend jsme ale zastavili,“ řekl Karl Lauterbach. A apeloval na lékárny, aby namísto chybějících léků hledaly alternativy. Také zde podle něho stát umožnil, aby byl takový postup snazší než dříve. „To nám chladné období pomůže lépe překonat,“ dodal.

Řeč přišla také na plánovanou reformu lékárenského trhu, která de facto znamená jeho liberalizaci. Lékárny například budou moci zakládat pobočky, kde nebude muset být vždy přítomen lékárník a výdej léků bude obsluhován pomocí farmaceuticko-technických asistentů.

„Nechceme to zavádět plošně. Spíše to má být doplněk tam, kde existují nedostatečně obsloužená místa. Nejde o přeměnu stávajících lékáren tímto směrem. Skutečně jde jen o snahu zajistit dostupnost léků i tam, kde kamenná lékárna neexistuje. Pokud stojím před volbou, zda mít v daném místě lékárenskou pobočku, nebo lékárnu žádnou, pak jasně říkám, že raději lékárenskou pobočku,“ vysvětlil Karl Lauterbach. Podle něho by pak alternativou bylo dodávání léků pomocí zásilkových společností, což nechce dopustit.

Lauterbach: Věřím ve spolupráci různých zdravotnických profesí

Padla rovněž otázka na to, zda lékárny mají získat některá oprávnění poskytovat zdravotní péči podobnou jako praktičtí lékaři. „Myšlení, kdy bychom se chtěli vyhnout potenciálnímu střetu různých skupin v rámci zdravotnictví, nás nikam neposune. Otázka nestojí tak, že jsou proti sobě ústavní péče a ambulantní péče, lékárna a praktičtí lékaři, ošetřovatelský a lékařský personál. Věřím ve spolupráci mezi různými profesními skupinami. Jedině tak můžeme nabídnout kvalitu péče, kterou nabízet chceme,“ odmítl Lauterbach tezi, že lékárny budou potenciálně konkurovat praktickým lékařům.

Spolkový ministr zdravotnictví také vysvětloval přijímané kroky tím, že chce celý zdravotnický systém finančně stabilizovat. „Můj předchůdce mi zanechal schodek 17 miliard eur. Takový deficit ještě nikdy nebyl a my se snažíme jej vyrovnat,“ řekl také Karl Lauterbach.

Zdeňka Musilová