Viceprezident ČLK a vůdce protestujících lékařů Jan Přáda. Foto: Sekce mladých lékařů ČLK

Některá oddělení vypověděla přesčasy kompletně. Komora zveřejnila seznam

Více než 6 100 lékařů podalo výpovědi z přesčasů a budou nemocnicím chybět ve směnách, uvedla Česká lékařská komora (ČLK). Upozornila také, že ve velkých i menších nemocnicích nejsou výjimkou oddělení, v nichž přesčasy vypovědělo 70 až 100 procent lékařů. Ministr Vlastimil Válek (TOP 09) se s lékaři má sejít zítra, představit jim chce návrhy na navýšení základních platů, které požadují. Komora také představila leták, který má pacienty seznámit se situací a požadavky nespokojených lékařů.

Výrazně omezený provoz budou mít podle viceprezidenta České lékařské komory (ČLK) Jana Přády například fakultní nemocnice v Krči či Motole, Hradci Králové nebo Nemocnice Jihlava. Omezená bude na začátku prosince podle lékařů hlavně plánovaná péče. „Akutní provoz bude velmi omezený i z hlediska čekání a tak dále,“ uvedl Přáda. Počet výpovědí přesčasů v jednotlivých nemocnicích je podle ČLK následující:

Zdroj: Česká lékařská komora

Zástupci Sekce mladých lékařů ČLK kritizují to, že nemocnice podle nich nepopisují pravdivé stavy a nechtějí veřejně uvádět informace o omezení provozu. Rozpisy jsou podle nich navíc často vytvářené na poslední chvíli. Nemocnice měly do dnešního dne naplánovat lékařům práci na prosinec. Rozpisy jsou ovšem podle nespokojených lékařů velmi napjaté. „Když jeden lékař onemocní nebo onemocní jeho dítě, tak bude potřeba celý systém překopat a akutní péče zajištěna nebude,“ uvedla zástupkyně Sekce mladých lékařů Monika Hilšerová.

Vysoká míra výpovědí napříč specializacemi

Všichni sloužící lékaři podali podle ČLK výpovědi z přesčasové práce na anesteziologicko-resuscitačním oddělení (ARO) nemocnic v Jihlavě či Kladně, pediatrických oděleních v FN Hradec Králové či Jihlavě, na interně v Jihlavě, FN Brno, pražské FN Bulovka či Ivančicích, chirurgii a ortopedii ve Svitavách. Více než 70 procent mají také další oddělení nemocnic například ve FN Motol, FN Krč, FN Ostrava, Pardubicích, Znojmě, Opavě, Příbrami, Uherském Hradišti, Prostějově, Mostě či Olomouci. Podle Hilšerové tam lze také předpokládat největší omezení provozu. Na seznam výpověďmi přesčasů nejzasazenějších oddělení se podívejte zde:

Zdroj: Česká lékařská komora

„Akce není protestem ani hrozbou, ale pouhé dodržování zákoníku práce,“ uvedl Přáda. Právě změna zákoníku práce byla prvním impulzem k řešení protestů, od října totiž měl být dobrovolný počet přesčasových hodin za rok až 832 hodin, dvojnásobek dosavadního limitu, řekl Přáda. Forma protestu tak podle něj poukazuje na to, že deklarovaná dobrovolnost přesčasové práce ve zdravotnictví není reálně pravda.

Odpovědnost za současnou situaci nese podle Přády ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, jehož návrhy na řešení požadavků nepovažuje za dostatečné. Znovu se zástupci komory spolu se zdravotnickými odbory s ministrem sejdou zítra odpoledne.

Jednání s ministrem proběhne zítra

Zatímco požadované změny zákoníku práce se při předchozích jednáních se zástupci ministerstev práce a zdravotnictví podařilo vyřešit, neshoda zůstává v otázce zvýšení platů. „My s navýšením základní mzdy pro všechny zaměstnance ve zdravotnictví souhlasíme. Nedokážeme se shodnout na modelu, jakým má k tomu navýšení dojít,“ řekl dnes Válek při návštěvě nemocnice ve středočeském Nymburce.

Podle Přády je nejjednodušší cesta, která se navíc dá stihnout od ledna 2024, navýšení tabulkových platů. „My ale namítáme, že vzhledem k dlouhodobým nerovnostem v systému jsou velké rozdíly i v základních platech a že bychom se chtěli dohodnout na nějaké nepodkročitelné sumě základního platu,“ popsal Válek. Stanovená by podle něj měla být pro lékaře po škole, po základním kmeni a po atestaci. „Zítra předložíme lékařům jednak dopočítané pro jednotlivé kategorie lékařů a nelékařů, co by to znamenalo na výplatní pásce,“ řekl Válek.

Pacienty má informovat leták protestujících lékařů

„Není možné nějaké skokové navýšení na dvojnásobek nebo trojnásobek současné tabulkové mzdy a dalších 30 nebo 50 miliard ze státního rozpočtu,“ uvedl také ministr. Protestující lékaři totiž žádají navázání základní odměny lékaře na průměrnou mzdu, podle délky praxe by měla být jejím 1,5 až 3násobkem – šlo by tedy o zhruba 65 až 130 tisíc korun.

Komora představila také leták, který pro pacienty připravila Sekce mladých lékařů ČLK. V něm shrnuje svůj pohled na problematiku přesčasů a vysvětluje, jaké jsou podmínky, jejichž podmínky nespokojení lékaři požadují. Prezident komory Milan Kubek žádá lékaře, aby text tiskli a mezi pacienty šířili. „Věříme, že společně dokážeme konečně pracovní podmínky v nemocnicích změnit. Že dokážeme učinit práci ve zdravotnictví více atraktivní,“ napsal Kubek v motivačním textu lékařům.

red, ČTK