Umělá inteligence pomáhá při screeningu rakoviny prsu. Foto: Evropská unie 2022

Nová naděje v boji proti rakovině. Umělá inteligence najde nádor prsu častěji než současný screening

Umělá inteligence může výrazně pomoci ve včasném odhalování onkologických onemocnění. Vědci z britské biotechnologické společnosti Kheiron Medical Technologies a Imperial College London vyvinuli nástroj, který zvýší naději na vyléčení nádoru prsu. Technologická novinka, která dostala název Mia, totiž tento druh rakoviny odhalí podstatně častěji (a tedy dříve) než současný běžně používaný screening, informuje článek ve vědeckém časopise Nature Medicine.

V roce 2020 byla rakovina prsu na celém světě diagnostikována 2,3 milionu žen. Bezmála 700 tisíc žen ve stejném roce na stejnou chorobu zemřelo, jak vyplývá ze statistiky Světové zdravotnické organizace. Přestože screeningové metody jsou velice účinné, stále nejsou schopny zachytit kolem pětiny případů.

Nyní však potenciálním pacientkám (i pacientům) svitla nová naděje v podobě ještě dřívějšího odhalení této zákeřné choroby. A to díky umělé inteligenci. Britská biotechnologická společnost Kheiron Medical Technologies společně s vědci z Imperial College London vyvinuli AI nástroj, nazvaný Mia, který dokáže podstatně zvýšit procent odhalení nádoru prsu v ranném stádiu.

Přezkoumáno více než 25 tisíc výsledků screeningu

Podle článku publikovaném ve vědeckém časopise Nature Medicine se včasný záchyt této diagnózy díky nástroji Mia zvýšil až o 13 procent. Vědci zjistili, že Mia zvyšuje efektivitu screeningu nádoru prsu tím, že dokáže odhalit potenciálně rakovinnou tkáň, kterou lékaři při využití současných metod screeningu mohou přehlédnout.

Studie, která je v článku mapována, se uskutečnila v Maďarsku. Zde je obecně dodržován takzvaný zlatý standard dvojího čtení každého případu, kdy výstupy z mamografů analyzují dva radiologové, kteří na základě snímků vyhodnocují podezření na rakovinnou tkáň. A podle toho rozhodnou, zda ženě doporučí další vyšetření, či nikoli.

Do studie bylo zahrnuto přes 25 tisíc žen v období od dubna 2021 do ledna 2023, a to ze čtyř screeningových míst v Maďarsku. Poté, co ženy prošly standardním screeningem a snímky byly posouzeny obvyklým způsobem radiology, byly snímky následně analyzovány nástrojem Mia. A ukázalo se, že u některých mamografických snímků, které byly vyhodnoceny ještě jako negativní z hlediska podezření na nádor prsu, Mia byla schopna zachytit jemnější rakovinné tkáně.

Studie probíhala ve třech fázích – dvě pilotní a jedna takzvaně živá. Celkově pak umělá inteligence odhalila o sedm procent více nádorů prsu než standardní screeningová metoda s tím, že o 70 žen více bylo posláno na další vyšetření.

Výsledky předčily očekávání

První pilotní studie odhalila o 13 procent více nádorů, druhá o 10 a „živá“ o 5 procent. Kromě toho se ukázalo, že z dodatečně odhalených nádorů bylo 83 procent invazivních, což znamená, že Mia dokáže účinněji detekovat rakovinu prsu, u které je včasné odhalení obzvláště důležité.

„Naše údaje o reálném využití umělé inteligence v Maďarsku poskytují důkazy o významném a měřitelném nárůstu včasné detekce rakoviny prsu, když je v klinické praxi používána Mia. Klíčovou otázkou nyní je, jak lze nevyužití Mii při screeningu prsu ospravedlnit, když došlo k tak dramatickému zlepšení v detekci rakoviny,“ uvedl výkonný ředitel společnosti Kheiron Medical Technologies Peter Kecskemethy.

„Výsledky předčily naše očekávání. Naše studie ukazuje, že používání umělé inteligence může fungovat jako účinná záchranná síť – nástroj, který zabrání jemnějším známkám rakoviny, které pronikají trhlinami. Vidět z první ruky, že používání umělé inteligence by mohlo podstatně snížit počet neodhalených případů rakoviny při screeningu prsu, je masivní a představuje hlavní impuls pro naši misi transformovat léčbu rakoviny pomocí umělé inteligence,“ doplnil Ben Glocker z Imperial College of London, spoluautor studie, který je šéfem týmu počítačového výzkumu.

Oba vědci zdůraznili, že nyní je důležité, aby se výsledky dosažené v Maďarsku podařilo replikovat v jiných zemích s různými screeningovými programy a populacemi pacientek a pacientů. Dodali také, že pacienti byli sledováni po dobu dvou až devíti měsíců a bude zapotřebí delší sledování, aby bylo možné posoudit úplný účinek Mii, pokud jde o detekci rakoviny a snížení úmrtnosti.

Zdeňka Musilová