Foto: Pixabay

Poloviční shoda. Lékaři a odbory nesouhlasí s návrhem odměňování, vzdělávání je na dobré cestě

Zástupci Sekce mladých lékařů ČLK, odbory a ministerstvo zdravotnictví během včerejšího jednání přece jen našli v některých tématech společnou shodu. Jedna oblast ale zůstává palčivá i nadále – odměňování zdravotnických pracovníků. Zatímco ministerstvo zamýšlí zvýšit plat lékařům v přímo řízených nemocnicích, který by vycházel z jejich kvalifikace, Sekce mladých lékařů ČLK (SML ČLK) trvá na zvýšení platů všem lékařům, a to bez ohledu na jejich odbornost či věk.

Ministerstvo během včerejšího jednání s lékaři a zdravotnickými odbory předložilo několik návrhů, jak optimalizovat předatestační vzdělávání a pracovní podmínky zdravotníků. „Komora nabídla aktivní účast a byla domluvena budoucí spolupráce v otázkách postgraduálního vzdělávání a kontroly dodržování zákoníku práce,“ uvedla Sekce mladých lékařů ČLK na svém facebooku.

Co se ovšem týče růstu platů zdravotníků, zástupci Sekce mladých lékařů ČLK mají v této oblasti pevně stanovené požadavky, ze kterých ustupovat nehodlají.

„Ke shodě nedošlo při projednávání problematiky odměňování zdravotníků. Trváme na řešení, které doručí prostředky určené na zvýšení odměn všem lékařům. Bez ohledu na odbornost, věk a na to, jestli jsou odměňováni platem nebo mzdou. Proto nemůžeme akceptovat nabídku, která myslí pouze na přímo řízené nemocnice,“ uvádí ve vyjádření na facebooku SML ČLK.

„Představili jsme náš návrh, který by znamenal pro zdravotnické pracovníky garanci takzvané nepodkročitelné výše platu, která by znamenala, že by všichni měli důstojný plat, což je podle nás lepší návrh než navyšování takzvaných platových tarifů podle nařízení vlády, které by znamenalo, že se přidá všem úplně stejná částka,“ vyjádřil se vrchní ředitel sekce legislativy a práva Radka Policar, který byl na jednání místo ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. Podle Policara by nabídka znamenala navýšení platů těch, kteří je teď mají bez přesčasů nižší.

Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že by došlo k prvnímu navýšení platů v přímo řízených nemocnicích, a to od prvního ledna příštího roku. „Finanční prostředky na pokrytí navýšení platů budou standardně čerpány z rozpočtu nemocnic – tedy z příjmů z veřejného zdravotního pojištění a zůstatků na účtech,“ je popsáno v dokumentu o návrzích ministerstva. Další navýšení platů či mezd by nastalo od 1. ledna 2025 v rámci Hegerova memoranda.

Ministerstvo dále lékařům nabídlo jednotné nastavení nepodkročitelné výše platu pro zdravotníky, které by se odvíjelo od jejich kvalifikace. Systém by vycházel ze speciálního zákona o odměňování, o němž se nadále povede diskuse v prvním pololetí roku 2024. Podle ministerstva by se mohl vztahovat na všechny zaměstnance poskytovatelů akutní lůžkové péče.

Další schůzka by měla proběhnout v pondělí 13. listopadu. Účastnit by se jí podle Sekce mělo ministerstvo zdravotnictví, IPVZ a nově jmenovaní koordinátoři vzdělávání v přímo řízených nemocnicích. Ve stejný den by poté mělo proběhnout další jednání na ministerstvu, které tematicky naváže na včerejší schůzku. „Jsme rádi, že konečně konstruktivně jednáme o všech našich požadavcích, pevně věříme, že společně nalezneme řešení krize ve zdravotnictví,“ doplnila SML ČLK na svém facebooku.

-ns- -čtk-