Ilustrační foto: Pixabay

Sanitky jako taxislužba a administrativní šikana. Nemocnice poslaly vládě ostrý dopis

Asociace českých a moravských nemocnic žádá v dopise předsedu vlády a ministra zdravotnictví o zavedení opatření, která pomohou českému zdravotnictví z krize – a servítky si rozhodně nebere. Požaduje například nižší počet zahraničních studentů na českých lékařských fakultách, zavedení finanční spoluúčasti pacientů a vyšší regulační poplatky či zjednodušení systému akreditací.

Vyšší regulační poplatky, jednotné úhrady péče nebo jednodušší vzdělávání lékařů žádá Asociace českých a moravských nemocnic od premiéra Petra Fialy a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. „Splnění požadavků protestujících lékařů, jakkoli je žádoucí, ale problém neúměrného zatížení nemocničních lékařů přesčasy nevyřeší, pouze oddálí jeho nové vzplanutí,“ uvádí Asociace v otevřeném dopise premiérovi a ministrovi a navrhuje následující opatření.

Prvním z nich je snížení počtu zahraničních studentů na lékařských fakultách. „Žádáme vás o zavedení opatření směřujících ke snížení počtu zahraničních studentů na českých lékařských fakultách a dalšímu navyšování počtu českých studentů medicíny, kteří mají potenciál zůstat po absolvování lékařské fakulty v českém zdravotnictví, a to na základě předpokládaného deficitu lékařů v systému za 10 let,“ stojí v dopise.

Asociace dále žádá přijetí legislativních změn, které by umožnily, že personální zajištění nepřetržité péče v oboru všeobecného lékařství zabezpečované při urgentních příjmech by se vrátilo do kompetence regionálních sdružení praktických lékařů.

Urgentní příjmy jsou podle Asociace zahlcené pacienty s často banálními problémy a sanitky mnohdy slouží jako taxislužba. „Žádáme vás o přijetí legislativních změn vedoucích k zavedení finanční spoluúčasti pacientů, možnosti komerčního připojištění zdravotní péče a navýšení regulačních poplatků na takovou výši, která bude znovu plnit regulační úlohu,“ uvádí dále Asociace v dopise.

Administrativní šikana a diskriminace

Složitý a neefektivní systém – tak popisují postgraduální vzdělávání mladých českých lékařů nemocnice, které dále žádají změny i v tomto odvětví. „Žádáme o zjednodušení a zefektivnění systému akreditací na vzdělávání a postgraduálního vzdělávání vůbec s cílem zajistit českému zdravotnictví v co nejkratší době co největší počet atestovaných lékařů. Navrhujeme a požadujeme, aby akreditaci na vzdělávání pro kmen i k atestaci obdržela všechna zařízení s lůžkovou péčí v daném oboru, tedy i regionální nemocnice. Různé limity a omezení nastavená na popud odborných společností mají často protekcionistický a diskriminační účel ve snaze zachovat stávající stav, který vyhovuje vybrané a vyvolené skupině,“ píše Asociace.

V poslední části dopisu nemocnice požadují sblížení a sjednocení úhrad plateb od zdravotních pojišťoven za stejnou péči mezi poskytovateli i mezi zdravotními pojišťovnami. Vyšší podporu by podle nich mělo mít také regionální zdravotnictví, které je základem akutní nemocniční péče, proto si zaslouží stejné prostředky, jako například specializovaná péče.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob k tomu uvedl, že v dopise obsažené návrhy jsou relevantními body k věcné debatě, kterou ministerstvo vítá.

-ns- -čtk-