Generální ředitel EUC MUDr. Michal Bednář. Foto: Radek Čepelák

Vyšší kompetence sester vnímám jako správnou cestu, říká Michal Bednář z EUC

Vysoce erudované sestry, které zajišťují jádro péče o pacienty. Takový systém prosazuje zdravotnická skupina EUC, v jejímž čele stojí generální ředitel Michal Bednář. Kompetence sester by měly zákonitě narůstat, což se už děje, ale systém toho nevyužívá. Sestry si zaslouží příležitost, a hlavně vám to vrátí, říká v rozhovoru pro Zdravotnický deník.  

Zdravotnická skupina EUC nabízí Disease management programy. Můžete popsat, jak takový program funguje?

Disease management programy jsou primárně určeny pro chronicky nemocné pacienty. V EUC se jim věnujeme už čtyři roky. Na základě dat jsme schopní pacientovi sestavit individuální léčebný plán, který je opravdu personifikovaný, protože ne každý chronik je stejný a může mít i víc nemocí zároveň. Tohle všechno jsme schopní pacientovi individuálně nastavit a podle toho ho léčit. Snažíme se pacienty také motivovat, jak by se měli ke svému zdraví chovat.

Na druhou stranu, data nám ukazují, že až tak úspěšní, jak bychom chtěli být, ještě nejsme. Bez digitalizace a metod, které umožní navýšit kapacitu a zvýšit adherenci pacientů ale i lékařů, to nejde tak snadno. Digitální péče by měla obsáhnout interval mezi prohlídkami, kdy jsou pacienti v takovém „vakuu“ a nikdo se o ně v tomto mezidobí nestará a nekontroluje je. V tom je naše cesta EUC unikátní, také do toho investujeme velké prostředky a začíná se nám to vracet. Pacient v aplikaci Moje EUC vidí svoji medikaci, výsledky i cílové hodnoty, kterých by měl dosáhnout. Má tam také možnost doplňovat údaje self-monitoringu, kdy se kontinuálně edukuje. Všechna tato data se automaticky propíší do našeho systému a jsou tak uložena ve zdravotnické dokumentaci.

Pokud se nemýlím, EUC poskytuje také lékařské konzultace on-line. V čem vidíte největší přínosy telemedicíny pro české zdravotnictví?  

Názory na telemedicínu jsou různé. Snažíme se v tom být unikátní a jít vlastní cestou. Někdo si pod telemedicínou může představit, že je pacient oblepen různými senzory v domácím prostředí. Já si myslím, že je to pouze vrchol celé pyramidy a je to pro pár stovek pacientů. Řešení, které může pomoct u chronicky nemocných, musí být škálovatelné a dostupné milionům dalších pacientů. Diabetiků tady máme kolem milionu, hypertoniků ještě víc. Digitalizace, individuální péče a telemedicína dohromady dávají smysl obrovský. Řešení ale musí být taková, aby byla aplikovatelná u masy pacientů.

V EUC nabízíme asynchronní chat s pacientem. Doktor má každý den vyhrazený prostor, kdy odbavuje vzdálené dotazy. Větší telemedicínské vychytávky, to je sice hezká věc, ale v této době to ještě zdravotnictví nezachrání.

Myslíte si, že budoucnost zdravotnictví je právě v jednodenní chirurgii, kterou se EUC snaží prosazovat? V jakých lékařských oborech se jednodenní chirurgie nejčastěji využívá?

V EUC máme jednodenní chirurgii na klinice v Praze, ve Zlíně a v Ústí nad Labem. Jednodenní péče je obor, který má v určitě Česku budoucnost, nástup je ale pomalejší než v západním světě. Je to navíc efektivnější a bezpečnější, protože každý pobyt v nemocnici nese rizika. Pacienti jdou v den operace domů a není to tak personálně náročné, což je asi největší zátěž dnešního zdravotnictví. V tomhle může jednodenní péče významně pomoci celému systému. Nejrozšířenější výkony jednodenní chirurgie jsou výkony v ortopedii,  gynekologii, oftalmologii, chirurgii i plastické chirurgii.

Otevřeli jste také šest Center hojení chronických ran napříč republikou a sedmé plánujete. Jak jste přišli na tento nápad? Zaznamenáváte velkou poptávku lidí po těchto službách?

Chceme mít Centra hojení chronických ran na každé naší klinice v celé republice, protože po těchto službách byla a je poptávka. Zjistili jsme, že v lokalitách, kde působíme, tato služba nebyla zajištěna v dostatečné kvalitě. Naše centra budujeme všechna obdobně, tudíž je jejich kvalita všude stejná a garantovaná.

V EUC jsme se také rozhodli podporovat ty odbornosti, kde dokážeme naplno a v plné šíři využít kompetence sester. Doktor samozřejmě indikuje a ordinuje, ale gró péče zajišťují vysoce erudované sestry. Víme, že ve zdravotnictví je nedostatek personálu, plně využívat kompetence sester je proto ta správná cesta.

To v Česku není příliš obvyklé. O jaké oblasti se jedná?

Typická odbornost postavená na vysoce erudovaných sestrách je například domácí péče. Nyní jsme dokončili akvizici Domácí péče Včelka, která poskytuje největší objem domácí péče v České republice. Jedná se o odbornost, kde se dá plně využít kompetence nelékařských zdravotnických pracovníků, což je podle mě cesta. Samozřejmě musíme podporovat vše kolem vzdělávání, aby sestry měly know-how, do čehož investujeme mnoho peněz. Kompetence sester by měly zákonitě narůstat, což se už děje, ale systém toho nevyužívá. Sestry si zaslouží, když dostanou příležitost, a hlavně vám to vrátí.

V diabetologických ordinacích také zavádíme vyšetření diabetické retinopatie, což je fundus kamera, která u diabetiků zkoumá oční pozadí. I toto vyšetření je hodně postavené na sestrách i pomoci umělé inteligence, což významně ulevuje celému systému.

Skupina EUC jako jediná v České republice nabízí mamografické vyšetření s rozšířeným vyhodnocením snímků pomocí umělé inteligence. Funguje to takto ve všech vašich mamocentrech?

Umělá inteligence je velké téma. Možná se to s ní až přehání. Nicméně, v mamologii to zkoušíme zatím pilotně v mamocentru v Praze. Podle personálu je umělá inteligence velkým pomocníkem, který může vidět lépe než zdravotník. Zodpovědný za nález je ale vždycky lékař.

Slyšela jsem, že jste nadšený sportovec. Rád běháte a jezdíte na kole. Dokonce jste absolvoval závod Ironman. Myslíte si, že Čechům chybí vůle k pravidelnému sportu, který by mohl být jednou z cest, jak snížit chronická onemocnění? Co s tím lze udělat?

Já už spíše víc mluvím, než běhám. Je ale pravda, že pražských maratonů jsem uběhl asi třináct. Každý člověk spíš přirozeně tíhne k lenosti. Pro mě byl maraton cíl, na který se člověk musí připravit během roku, protože to nejde zaběhnout na první dobrou. Já jsem ale nezačal běhat ani kvůli hubnutí jako spíš kvůli psychickému relaxu a regeneraci.

EUC se také stalo jedním z hlavních partnerů Sokolské obce. Hlavním důvodem je, že Sokol vnímám jako organizaci, která sportem žije a dokáže ho masově dostat mezi lidi všech věkových kategorií. Je to organizace, která od dětského věku umožňuje sportovat nezávodně pro radost. Proto jsme s ním navázali spolupráci a jsme jejím hlavním partnerem v propagaci pohybu a zdravého životního stylu.

Zajímá mě i nadační fond EUC Elucidate, který slouží pro zdravotnické pracovníky. Co je podstatou takového fondu?

Nadační fond byl založen v roce 2017 a jeho hlavní vizí je pomoc těm, kteří pomáhají. Primárně tedy nelékařskému zdravotnickému personálu – sestrám, laborantům, radiologickým asistentům a dalším, ale obrátit se na něj mohou samozřejmě i naši lékaři.  Jenom za rok 2022 jsme darovali 5 milionů korun na různé formy pomoci. Naši zaměstnanci, kterých máme přes tři tisíce, to vnímají velmi pozitivně. V téhle velké mase se zajisté najdou případy, kdy se někdo dostane do tíživé životní situace a díky fondu si může zažádat o pomoc. Jsme velká firma a máme velkou odpovědnost.

Jak se Vám daří získávat nové lékaře a udržet stávající? Cítíte nedostatek lékařů? V kterých oborech?

Sehnat kvalitního zdravotníka je čím dál těžší. Jsou odbornosti, kde je to opravdu komplikované, ať už se jedná o pneumology či mamology, ale liší se to napříč lokalitami. Máme systém podpory studentů, kteří u nás mohou vykonávat praxe, ať již placené nebo neplacené, v rámci vzdělávací přípravy studia. Oproti nemocnicím máme nevýhodu, že praxe se mohou dělat pouze na akreditovaných pracovištích a preferovaná jsou lůžková zařízení.

Věnujeme se také praktickým lékařům pro dospělé a pro děti a dorost, kteří svoji předatestační přípravu mohou z velké části absolvovat u nás v ambulanci. Máme systém EDUCARE, což je širší projekt, který mladým lékařům zajišťuje, že mají silného mentora a lektora, který se o ně v přípravě stará. Když se o mladého lékaře postaráte a dáte mu pocit bezpečnosti, tak z něj uděláte dobrého doktora a je velká šance, že u vás zůstane.

To samé děláme u nelékařského zdravotnického personálu, jako jsou sestry, rentgenoví laboranti a další. Studenty středních i vyšších odborných škol těchto odborností velmi podporujeme ve studiu a po ukončení studia jim nabízíme pracovní příležitosti.

Jaké další plány jako výkonný ředitel zdravotnické skupiny EUC máte?

Chceme, aby naše kliniky byly vybaveny moderními technologiemi. Nedávno jsme otevřeli magnetickou rezonanci v Liberci. To jsou věci, které jsou již standardem, byť je to investičně náročné. Rádi bychom také rozšířili domácí péči – je potřeba rozšířit se i do terénu, což se nám díky spolupráci s organizací domácí péče Včelka snad podaří.

Jak se skupině EUC ekonomicky daří? Rostete?

Myslím, že dobře, a to díky našim projektům a přístupu. Je to o lidech. Já mám kolem sebe tým lidí, na které se dá spolehnout. Naše hodnoty jsou péče, odpovědnost, smysluplnost a radost. Pokud naše péče bude odpovědná, je to smysluplné a udělá to všem radost. A o tom to je – chodit do práce s radostí.

Na které segmenty péče se chcete zaměřit ve vašich rozvojových plánech?

Samozřejmě zůstáváme největší sítí ambulantní sféry, takže budeme i nadále pečovat o zdraví našich pacientů nejen v rámci prevence. Dále se chceme a budeme věnovat rozvoji disease managementu, digitalizaci a jednodenní chirurgii.

Máte nějaké speciální motivační HR programy?

Motivačních programů máme hodně. Mezi ty hlavní patří podpora vzdělávání mladých lidí, ale také celoživotní vzdělávání. Pořádáme taky vlastní kongres, který je určen pro naše zaměstnance. Nabízíme také například šest týdnů dovolené, více informací zájemci naleznou na našich nových kariérních stránkách.

Poskytujete zdravotní služby také firmám?

Skupina EUC je největším poskytovatelem pracovnělékařských služeb pro firmy. Zajišťujeme vstupní prohlídky, periodické prohlídky i speciální prohlídky dle profesních skupin a máme 1100 korporátních klientů.

Roste zájem firem poskytnout prémiovou zdravotní péči svým zaměstnancům jako benefit?

Ano, zájem stále roste. Zaměstnanci i zaměstnavatelé si uvědomují, že péče o zdraví a prevence jsou základem dobrého soukromého i pracovního života každého jedince.

Nela Slivková