Ilustračné foto: Freepik

Akvizice za miliardy dolarů: Skupina Roche chce dobýt trh léků proti obezitě, americká AbbVie posiluje v neurologii

Trh s léky proti obezitě nabízí velké příležitost pro skvělý farmaceutických byznys. A tak není divu, že se na něj snaží a budou snažit proniknout další hráči, kteří chtějí společnostem jako Novo Nordisk a Eli Lilly šlapat na paty. Švýcarská farmaceutická skupina Roche nyní oznámila akvizici za několik miliard dolarů, když pod svá křídla převezme společnost Carmot Therapeutics. K jiné velké akvizici dojde v neurologii, když americká skupina AbbVie převezme společnost Cerevele Therapeutics. S odkazem na vyjádření zmíněných společností to uvedly agentura Reuters a odborný portál Fiercebiotech.com.

Švýcarská farmaceutická skupina Roche zaplatí 2,7 miliardy dolarů (v přepočtu asi 61 miliard korun) za americkou farmaceutickou společnost Carmot Therapeutics, jejímž hlavním předmětem činnosti je vývoj léků pro léčbu metabolických potíží. A to včetně obezity. Roche chce totiž do svého portfolia získat přípravek s pracovním označením CT-388, který je horkým kandidátem na lék fungující na podobném principu jako přípravky Mounjaro nebo Zepbound, za nimiž stojí americká farmaceutická společnost Eli Lilly.

Roche chce být konkurencí pro Novo Nordisk a Eli Lilly

Přípravek CT-388 by mohl fungovat jako injekce, která by pacientovi byla podávána jednou týdně. Kandidát na lék zatím prošel první fází klinických testů a je připraven na další fáze, které budou probíhat na dobrovolnících. Pokud vše proběhne hladce, lék by mohl být uveden na trh ještě do konce této dekády, uvedla pro agenturu Reuters Teresa Grahamová, šéfka farmaceutické divize společnosti Reuters.

„Vidíme příležitost, jak by lidé mohli snižovat svou hmotnost více, rychleji a s dlouhotrvajícími efekty,“ řekla dále Grahamová. Podle analytiků jde o logický vývoj na trhu s léky proti obezitě.

„Konkurence na trhu jak s léky proti obezitě, tak proti diabetu rychle poroste. Trhy jsou dostatečně velké pro to, aby na nich uspělo více firem a více produktů, jakmile nabídnete pacientům správnou cenu,“ doplnili analytici švýcarské banky Zürcher Kantonalbank. Oznámená transakce by měla být dokončena v průběhu příštího roku.

AbbVie posílí v neurologických léčivech

Ještě objemnější akvizice byla v uplynulém týdnu oznámena v odvětví léčby neurologických a psychiatrických onemocnění. Americká farmaceutická skupina AbbVie totiž zaplatí 8,7 miliardy dolarů (v přepočtu téměř 197 miliard korun) za americkou společnost Cerevel Therapeutics, která se právě vývojem neurologických léků zabývá.

Ačkoli společnost AbbVie je v daném sektoru farmaceutického trhu poměrně dobře etablovaná (nabízí léky proti migréně, antidepresiva, přípravky pro léčbu pohybových obtíží a podobně), přece jen ji na Cerevel Therapeutics něco zaujalo. Jedná se o přípravek pro léčbu schizofrenie, který právě prochází druhou fází klinického testování. AbbVie totiž právě takový lék v jejím portfoliu chybí.

Podle výkonného ředitele společnosti AbbVie Richarda Gonzaleze akvizice Cerevelu představuje pro AbbVie nezanedbatelný růstový potenciál pro příštích deset let. „AbbVie využije své hluboké komerční zkušenosti, mezinárodní infrastrukturu, klinické a odborné znalosti k tomu, aby svým akcionářům dodala adekvátní hodnotu s mnohamiliardovým potenciálem napříč portfoliem aktiv společnosti Cerevel,“ řekl Gonzalez odbornému portálu Fiercebiotech.com.

AbbVie totiž získá také přípravek emraclidine, který se testuje jako lék nejen proti schizofrenii, ale také Alzheimerově a Parkinsonově chorobě.

Oznámená akvizice je vítána také společností Cerevel Therapeutics. „Naše společnost vždy byla nakloněna tomu, aby bylo možné dále rozvíjet vše, co se v neurologii rozvíjet dá. Se zkušenostmi, kterými disponuje AbbVie si léčivé přípravky Cerevelu najdou na trhu to správné místo, aby mohly být dostupné mnohem většímu počtu pacientů,“ uvedl pro Fiercebiotech.com Ron Renaud, výkonný ředitel Cerevel Therapeutics.

Zdeňka Musilová