Předsedkyně Hlasu onkologických pacientů Petra Adámková. Foto: Radek Čepelák

Cesta pacienta usnadňuje průchod systémem, pomáhá i lékařům

Cesta pacienta je pro lidi s onkologickou diagnózou, případně i pro jejich lékaře, návodem, který jim pomáhá zorientovat se v systému péče – od toho, jak se dostat k onkologické léčbě až po následný život v remisi. Jak takové dokumenty vznikají a s jakými úskalími se jejich autoři potýkají, popsala na Evropské onkologické konferenci Zdravotnického deníku Petra Adámková, předsedkyně Hlasu onkologických pacientů, který je zastřešující organizací dvanácti onkologických a hematoonkologických pacientských organizací a který cesty pacienta úspěšně vytváří.

Hlas onkologických pacientů při přípravě cesty pacienta vychází z Evropského plánu boje proti rakovině. „Chceme pacientům přiblížit jejich ideální ‚flow‘ systémem onkologické péče – od cesty systémem před tím, než se pacient dostane na onkologii, přes onkologickou léčbu až po postup po akutní léčbě. Tedy i cestu přeživších pacientů v remisi (vymizení příznaků a projevů onemocnění, ne však nemoci samé – pozn. red.) a jejich podporu,“ vysvětlila Adámková. Být jednoduchým návodem, ze kterého se pacient dozví, jak se orientovat v jednotlivých krocích prevence a onkologické léčby, takový je účel cesty pacienta. Pomáhat může i lékařům. „Ti mohou nakreslit pacientovi i jeho individuální cestu,“ uvedla Adámková.

Úvodního panelu Evropské onkologické konference se zúčastnili (zleva) ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda, předseda České onkologické společnosti Igor Kiss, předseda České hematoonkologické společnosti Pavel Žák, předsedkyně onkologické sekce České asociace sester a vrchní sestra kliniky hematologie Všeobecné fakultní nemocnice Darja Hrabánková Navrátilová a předsedkyně výboru Hlasu onkologických pacientů Petra Adámková.

Cesta pacienta je rozdělena na obecná doporučení a na části, které se věnují diagnostice a léčbě. „Je nicméně mimořádně složité a komplikované, vměstnat všechny potřebné informace na dvě strany formátu A4. Není na nich pochopitelně všechno, další informační materiály získají pacienti na našem webu. Není ani jednoduché, domluvit se v rámci odborných společností na konkrétním obsahu,“ upozornila předsedkyně Hlasu onkologických pacientů.

Jedna z panelových diskusí Evropské onkologické konference. Zleva předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka, vedoucí samostatného oddělení léčiv a zdravotnických prostředků ČPZP Pavel Mlynář a ředitel Institutu pro zdravotní ekonomiku a technology assessment Tomáš Doležal.

Na webu Hlasu onkologických pacientů jsou dnes již připraveny cesty pacienta pro šest onkologických diagnóz. Odbornou část informací přitom zaštiťuje Česká onkologická společnost. Jak v praxi vypadá taková informacemi nabitá cesta pacienta, Adámková na konferenci prezentovala na příkladu třech dokumentů – cesta pacienta s karcinomem prsu, s karcinomem děložního hrdla a s kolorektálním karcinomem. Jak vypadá poslední zmíněný dokument se můžete podívat zde:

Zdroj: Hlas onkologických pacientů
Zdroj: Hlas onkologických pacientů

Hlas onkologických pacientů pracuje i na dalších cestách pacienta. „Naším cílem je, abychom postupně pokryli všechny diagnózy, i ty, které nejsou v České republice zastoupeny jakoukoli pacientskou organizací. Tak, aby měli pacienti nějakou základní pomůcku, která jim dá základní přehled, kam se mají obrátit a co je v rámci léčby možné,“ vysvětlila Adámková.

Zmapovat nedostatky v regionech

Druhou aktivitou, kterou se Hlas onkologických pacientů zabýval, bylo připravení dotazníku, který by měl na základě reálných zkušeností pacientů pomoci zmapovat ‚šedá místa‘ na cestě pacienta ve všech tuzemských regionech. „Dotazník jsme dávali dohromady opravdu velmi dlouho. Snažíme se od pacientů získat jejich data, která jsou důležitá pro to, co je v jednotlivých regionech špatně a co z hlediska pacientů chybí,“ popsala Adámková.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na Evropské onkologické konferenci.

Na tomto úkolu začal Hlas onkologických pacientů spolupracovat i s týmem Aleše Tichopáda z Czech HTA oddělení Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT. „Ti dávají dohromady cestu pacienta na základě dat zdravotních pojišťoven. A my bychom rádi na základě dat našich pacientů dali dohromady společnou interpretaci,“ vysvětlila Adámková, jak by spolupráce měla fungovat.

Do šíření dotazníku zapojuje Hlas onkologických pacientů jednotlivé pacientské organizace, sociální sítě i média. „Chceme, aby nám odpovědělo co nejvíce pacientů. Věříme, že získaná data budou velmi užitečná pro celý systém a ukážou, jaké jsou priority z hlediska pacientů a v jakých regionech co chybí. Protože se mnohdy nejedná o systémové chyby, stačí jen napravit drobné nejasnosti,“ uzavřela Petra Adámková.

Jakub Němec

Foto: Radek Čepelák

Zdravotnický deník děkuje za laskavou podporu akce společnostem Novartis, Eli Lilly, MSD, AKESO, EUC a Tiscali Media. Generálním partnerem konference byla Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Zleva předseda České onkologické společnosti Igor Kiss, ředitel ÚZIS Ladislav Dušek a ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda.
Diskuze v kuloárech, zleva předseda Sdružení praktických lékařů Per Šonka a ředitel VZP Zdeněk Kabátek.
Panelová diskuze na téma koordinace péče o pacientky s rakovinou prsu – mezinárodní srovnání a dostupnost léčby. Zleva ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, ředitelka onkologického centra Semmelweis University Magdolna Dank, přednostka Ústavu radiační onkologie 1. LF UK a FN Na Bulovce Petra Tesařová a ředitel Institutu pro zdravotní ekonomiku a technology assessment Tomáš Doležal. Dálkově se zapojili také prezident Austrian Breast and Colorectal Cancer Study Group při Vídeňské univerzitě Michael Gnant, klinický ředitel a předseda interdisciplinárního oddělení pro rakovinu prsu a vedoucí programu výzkumu rakoviny prsu Kliniken Essen – Mitte Sherko Kümmel a prezident Chorvatské onkologické společnosti a přednosta onkologické kliniky univerzitní nemocnice v Záhřebu Stjepko Pleština.
Auditorium Evropské onkologické konference.
Ředitelka pro vnější vztahy MSD a předsedkyně onkologické platformy Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Eva Karásková vedoucí samostatného oddělení léčiv a zdravotnických prostředků ČPZP Pavel Mlynář v kuloární diskusi na Evropské onkologické konferenci.