Ilustrační foto: Pixabay

Chytrá karanténa a nástupce Tečky: projekty čeká prodloužení

Covid podle ministerstva zdravotnictví stále ohrožuje tuzemskou populaci, především její zranitelné skupiny. Kvůli tomu i kvůli plynulému pokračování vakcinace vláda na svém středečním zasedání projedná materiál nazvaný Zajištění fungování projektu chytré karantény 2.0 v roce 2024, který ukládá ministrovi zdravotnictví a ministrovi vnitra pokračovat ve vzájemné spolupráci v rámci realizace tohoto projektu. Snahy resortů se mají upřít hlavně na rozvoj aplikaci Tečka, nově označované jako EZKarta.

„S ohledem na stále trvající riziko nákazy onemocnění covid-19 u zranitelných skupin, a to především v období s výskytem respiračních onemocnění, a pokračujícím zájmem o očkování, se jeví jako efektivní udržet kontinuální rozvoj některých nástrojů Chytré karantény 2.0, a to i přesto že se některé z nástrojů již trvale začlenily do struktur příslušných participujících subjektů,“ píše ministerstvo zdravotnictví v předkládací zprávě. Některé z nástrojů Chytré karantény je podle ministerstva nutné i nadále zajistit, především jde o aplikaci Tečka, nově označovanou jako EZKarta. „Bez spolupráce s Národní agenturou pro informační a komunikační technologie (NAKIT) by nebylo možné zajistit řádný provoz a rozvoj této aplikace, která se stane významným nástrojem elektronizace zdravotnictví, nejen pro prokázání očkování v souvislosti s onemocněním covid-19,“ uvádí ministerstvo.

Projekt Chytré karantény 2.0 je realizován na základě usnesení vlády z května 2020. To uložilo, aby na projektu společně pracovalo ministerstvo zdravotnictví, Ústav zdravotnických informací a statistiky, ministerstvo vnitra a Národní agentura pro informační a komunikační technologie. Projekt byl v  listopadu 2020 prodloužen, do jeho podpory se vložila armáda, díky čemuž došlo k dalšímu rozšíření základny digitální infrastruktury a toku dat v rámci celého procesu, jeho monitoring, centrální řízení a koordinace. „V roce 2023 patřilo mezi hlavní cíle projektu především zajistit využití centrálních komponent nástrojů Chytré karantény pro řádné a cílené očkování při využití nových modifikovaných vakcín proti onemocnění covid-19. V roce 2023 se podařilo aplikovat řadu třetích a dalších posilujících dávek,“ popisuje letošní stav předkládací zpráva.

Prodloužení smluvního vztahu s NAKIT, které vláda ve středu projedná, bylo v  minulých letech již dvakrát realizováno na základě vývoje aktuální epidemiologické situace a nutnosti zachování provozů stěžejních IT nástrojů pro zvládání zdravotních hrozeb. „Prodloužení je realizováno dodatkem ke stávající smlouvě, a to na základě usnesení vlády ČR,“ uvádí ministerstvo. V  projektu dojde v  příštích týdnech i k  dílčím změnám. Ke konci roku 2023 budou ukončeny služby kontaktního centra a portál covid.gov.cz ze stávajícího objemu služeb. Podpora provozu linky 1221 bude zajišťována ministerstvem zdravotnictví. Také doména covid.gov.cz byla převzata do vlastnictví ministerstva zdravotnictví a obsah webu bude migrován na stávající webové stránky ministerstva a koordinován ze strany ministerstva.

Materiál byl projednán ve zkráceném a zúženém mezirezortním připomínkovém řízení, na vládě bude projednáván bez rozpravy.

-red-