Foto: archiv Marka Hampela

Hampel: Distribuci léků zlepší rozšíření povinnosti veřejné služby

Zajištění základních léčiv pro pacienty v tuzemsku funguje, ale mohlo by fungovat efektivněji. Zlepšit stávající situaci by pomohlo zavedení povinnosti veřejné služby při zajištění rovnoměrných dodávek léčiv do lékáren pomocí chráněného distribučního kanálu. V anketě, v níž bilancuje uplynulý rok a popisuje svá očekávání od roku příštího, to Zdravotnickému deníku řekl předseda představenstva Grémia majitelů lékáren Marek Hampel.

Co nejlepšího a nejhoršího se podle vás stalo ve zdravotnictví v letošním roce?

Nejlepší zprávou letošního roku je, že zdravotnictví fungovalo – i když s velkými obtížemi – především v oblasti zajištění základních léčiv pro pacienty. Nejhorší zprávou letošního roku je, že zdravotnictví by mohlo fungovat efektivněji, a tedy lépe v zájmu pacientů a dalšího rozvoje v poskytování služeb a léčebných postupů.

Co očekáváte od příštího roku?

Neočekávám žádnou zásadní změnu ve fungovaní systému. Budou přetrvávat výpadky v dodávkách léků, distribuce bude nerovnoměrná a pacienti se budou velmi obtížně dostávat ke své léčbě. To je v našem segmentu celkem věrný a dlouhodobý obraz. Co se týká dalších oblastí zdravotnictví, tak očekávám přesun peněz směrem k nemocnicím na základě protestů mladých lékařů, což byla podle mne velmi dobře zorganizovaná nátlaková akce. A v dohodovacím řízení tedy očekávám vyjednávání se zdravotními pojišťovnami. Nejdříve se však podívám na data Analytické komise za rok 2023 na kterých budeme všichni vidět, kdo a kolik peněz ze zdravotního pojištění v roce 2023 dostal.

Jaké změny, které lze uskutečnit příští rok, by podle vás prospěly českému zdravotnictví?

Ani v příštím roce nelze žádné změny dělat takzvaně z roku na rok. Uskutečnit se dají jen mírné korekce stávajícího systému českého zdravotnictví v podobě „švédského stolu“. Určitě by prospělo zavedení povinnosti veřejné služby v oblasti zajištění rovnoměrných dodávek léčiv do lékáren pomocí takzvaného chráněného distribučního kanálu, tedy až na úroveň dodávek léčiv do lékáren podle potřeb pacientů.

Jaké jsou vaše profesní plány v novém roce?

Grémium majitelů lékáren jako koordinátor segmentu poskytovatelů lékárenské péče bude také v novém roce usilovat o co nejlepší podmínky pro majitele lékáren, což zcela jistě povede k zajištění dostupnosti léčiv pro všechny pacienty. Stabilita systému českého lékárenství je myslím prioritou, kterou by si měli uvědomit všichni. Bez kvalitní lékárenské péče by české zdravotnictví zkolabovalo.

-jkn-