Ilustrační foto: Freepik

Ministerstvo: Hygienická služba vznikne v roce 2025

Zákon o vytvoření Hygienické služby ČR by měl platit od ledna 2025. Dalších pět až sedm let se bude systém samostatných krajských hygienických stanic (KHS), dvou zdravotních ústavů a Státního zdravotního ústavu (SZÚ) postupně transformovat pod centrální řízení. Novinářům to dnes řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti). Příští rok vznikne také Rada vlády pro veřejné zdraví.

O reformě hygienických stanic mluvila od vypuknutí epidemie covidu-19 i předchozí vláda premiéra Andreje Babiše (ANO). Samostatné KHS nebylo možné jednotně řídit a různě se přistupovalo i k protiepidemickým opatřením. Nově bude každá KHS krajskou sekcí hygienické služby se samostatným ředitelem, který bude podléhat centrálnímu řediteli. „Pro občany se nic nemění, mění se způsob řízení během krizí,“ uvedl Pavlovic.

V současné době mají KHS podle ředitele odboru ochrany veřejného zdraví Matyáše Fošuma i odlišný počet zaměstnanců včetně jejich odměňování. Sjednotit by se měla také metodika rozhodování, například pro podnikání ve více krajích. Vznikne také oddělení centrálních auditů, správa budov nebo veřejné zakázky.

„Určitě je výhodou to, že bude jeden ředitel, se kterým bude komunikovat ministerstvo zdravotnictví v době krize,“ uvedla hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Metodické řízení podle ní bude jednodušší a nové oddělení bude vznikat na MZd příští rok.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) už dříve uvedl, že změny v hygienické službě a její větší propojení se SZÚ ji mají přiblížit podobným institucím v západoevropských zemích, přirovnával ho k německému Institutu Roberta Kocha.

Změny ve fungování krajských hygienických stanic jako novelu zákona o ochraně veřejného zdraví navrhovala v dubnu 2020 také tehdejší Babišova vláda s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO). Kritiku sklidila zejména za posílení pravomocí hlavního hygienika nad KHS a vzniku jím vedené centralizované Státní hygienické služby. Současné vedení ministerstva plánované změny poprvé představilo před rokem.

-čtk-