Ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Foto: Radek Čepelák

Podpoříme reformu akutní lůžkové péče, ujišťuje ředitel VZP Kabátek

Na dojmy z roku, který právě končí i na plány na rok následující se Zdravotnický deník zeptal ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeňka Kabátka. Co považuje za největší loňské úspěchy a neúspěchy? Jaké výzvy stojí před českým zdravotnictvím? A plánují se nějaké změny ve fungování největší tuzemské zdravotní pojišťovny? Nejen s tím se svěřil v naší anketě. Na odpovědi řady dalších vůdčích osobností českého zdravotnictví se můžete těšit v následujících dnech.

Co nejlepšího a nejhoršího se podle Vás stalo ve zdravotnictví v letošním roce?

Rok 2023 byl rokem významně klidnějším než roky předešlé. Nemuseli jsme bojovat ani s krizí způsobenou covidem, ani s dopady krize na Ukrajině. Měli jsme čas se nadechnout. Pokud bych měl vypíchnout jednu věc, která mne potěšila, pak to je fakt, že i přes pesimistické výhledy se pojišťovně podařilo dosáhnout vyrovnaného hospodaření. To nám bezesporu zavdává dobré základy, abychom přijali výzvy let následujících, které budou rozhodně méně klidné než rok 2023. V českém zdravotnictví po vyřešení problémů, které nás trápily koncem roku ve vztahu k mladým lékařům, bude nutné udělat poměrně razantní kroky ve vztahu k jeho efektivizaci.

Co očekáváte od příštího roku?

Rok 2024 bude jistě výzvou z pohledu ekonomického. VZP má sestaven zdravotně pojistný plán, který počítá se záporným saldem. Z tohoto pohledu se samozřejmě budeme snažit, aby záporné saldo bylo co nejnižší. A zároveň nás čeká obrovská výzva směrem ke zvýšení efektivity kroků v akutní lůžkové péči. VZP velmi intenzivně vnímá výsledky jednání z konce roku, kde se všechny zúčastněné strany shodly na tom, že struktura lůžkové péče musí být změněna. My se k tomuto aktivně hlásíme, samozřejmě za podmínky zachování kvality a dostupnosti péče pro naše klienty.

Jaké změny, které lze uskutečnit příští rok, by prospěly českému zdravotnictví?

Je to právě ona reforma akutní lůžkové péče. Je nezbytné, abychom se připravovali na demografický vývoj, tzn. zvýšili kapacity následné péče. A to nikoli tak, že bychom ji budovali na zelené louce, ale že ji vytvoříme ze stávajících kapacit akutní lůžkové péče. Zároveň nás čeká debata o úhradových mechanismech, ukročení od plošného úhradového mechanismu definovaného úhradovou vyhláškou, a naopak vykročení do doby, kdy pojišťovny skutečně budou péči pro své klienty nakupovat. Péči, která bude efektivní a zároveň nákladově přijatelná.

Jaké jsou vaše profesní plány v novém roce?

I nadále udržet VZP ve skvělé kondici, ve které se nachází dnes, a zároveň zachovat dostupnost služeb pro naše klienty.