Fakultní nemocnice v Motole. Foto: FN Motol

Pražské fakultní nemocnice omezují kvůli respiračním chorobám provoz

Kvůli vyššímu riziku nákazy akutními infekcemi dýchacích cest omezují návštěvy u pacientů některé pražské fakultní nemocnice, konkrétně FN Motol a Fakultní Thomayerova nemocnice, na jedné klinice a jednom oddělení také Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN). Ostatní nemocnice doporučují nošení respirátorů. V Praze stejně jako v ostatních částech ČR před Vánocemi přibývá nemocných s covidem-19, chřipkou i dalšími infekcemi.

Ve FN Motol jsou zcela zakázané návštěvy na interní, geriatrické a pneumologické klinice a také na klinice spondylochirurgie, kde se věnují pacientům s poškozením páteře. Na pediatrické klinice jsou možné návštěvy jedné osoby jen u pacientů, kteří nejsou hospitalizovaní s doprovodem, v čase od 15:00 do 16:00. Ostatní kliniky dovolují návštěvy pouze jednoho člověka. „Pacienta může navštívit pouze osoba bez příznaků infekce s ochranou dýchacích cest. Před vstupem do nemocnice a na oddělení si vydezinfikujte ruce,“ je uvedeno na webu nemocnice.

Od úterý zavádí zákaz návštěv mimo individuální dohody s lékařem také Fakultní Thomayerova nemocnice. „Návštěvy budou možné pouze po individuální dohodě s ošetřujícím lékařem. Vždy maximálně jedna osoba na 30 minut. Omezení neplatí pro dětská oddělení,“ uvedli zástupci nemocnice na na sociální síti X.

Dílčí omezení platí podle mluvčí Jitky Zinke také v ÚVN. Na jednotkách intenzivní péče jsou návštěvy možné po dohodě s ošetřujícím lékařem, zákaz platí na interní klinice a oddělení rehabilitační a fyzikální medicíny.

V dalších nemocnicích podle vyjádření jejich mluvčích návštěvy zatím neomezují, doporučují ale nošení respirátorů. Ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady jsou podle mluvčí Terezy Romanové respirátory pro návštěvy povinné.

ČTK