Zdroj: Sociální síť X prezidenta Petra Pavla

Prezident Pavel nepovažuje dohodu s lékaři za systémové řešení

Prezident Petr Pavel uvítal dohodu ministerstva zdravotnictví s lékaři, kterou v pondělí oznámil ministr Vlastimil Válek (TOP 09). Nepovažuje ji ale za systémové řešení. Problémy se nevyřeší pouze navýšením platů v oboru, řekla hlava státu na dnešní tiskové konferenci při návštěvě Královéhradeckého kraje.

Nabídka, se kterou podle Válka souhlasily Česká lékařská komora i zdravotnické odbory, je růst výdělků lékařů o 5000 až 15 000 korun měsíčně podle stupně vzdělání a u ostatních zaměstnanců nemocnic o pět procent. Finální dohodu chtějí zúčastněné strany podepsat v pátek, poté by měli lékaři stáhnout výpovědi z přesčasové práce, kvůli kterým je od začátku prosince v různé míře omezený provoz nemocnic.

Pavel řekl, že v principu vždy uvítá dohodu před konfrontací. Tuto však nepovažuje za systémové řešení. Za nutné považuje jednat o systému vzdělávání lékařů, přesčasech i o poměru mezi odbornou a administrativní prací lékařů.

„Problémů k řešení je celá řada. Pokud nechceme řešit příští rok nebo v nadcházejících letech stejné problémy jako teď a potom je zalepit další záplatou, musíme se problematice věnovat systémově,“ podtrhl prezident.

Podle ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeňka Kabátka se peníze přímo k zaměstnancům dostanou po podepsání úhradového dodatku mezi pojišťovnou a nemocnicí. Jejich přijetí chce zajistit speciální bonifikací pro nemocnice. „Součet bonifikačního úhradového mechanismu a základu, který je ve vyhlášce, tvoří těch 9,8 miliardy,“ uvedl v pondělí.

Právě touto nabídkou se minulý čtvrtek podařilo premiérovi Petru Fialovi (ODS) jednání s lékaři odblokovat poté, co nabídku ministerstva zdravotnictví o nárůst o 8,5 miliardy po několika měsících jednání odmítli. Návrh ještě chtějí posoudit lékařské odbory.

Pokračovat bude dál i příprava samostatného zákona o odměňování zdravotníků. „Musíme změnit způsob odměňování zdravotníků. Pokud to jenom trochu půjde, tak ho provázat s úhradovou vyhláškou,“ řekl v pondělí ministr Válek. Úhradová vyhláška je dokument, kterým ministerstvo stanoví rozdělení meziročního nárůstu peněz z veřejného zdravotního pojištění mezi jednotlivé segmenty zdravotní péče. Bude podle něj také třeba znovu změnit zákoník práce a zavést směnný provoz tam, kde lékaři nepřetržitě pracují.

-čtk-