Americký prezident Joe Biden. Foto: White House

Skoro padesát léků v USA zdražilo více, než činila míra inflace. Bílý dům je pobouřen a zakročí

Bílý dům hodlá „zakleknout“ na farmaceutické firmy, jejichž léky v posledním letošním čtvrtletí zdražily ve větší míře, než v jaké rostla celková cenová hladina ve Spojených státech. To je v rozporu se zákonem o redukci inflace (IRA), který byl v americkém Kongresu prosazen v loňském roce. Problém se týká 48 položek a výrobci těchto léků budou muset vracet peníze do státem zaštiťovaného systému Medicare, jak informoval odborný portál Fiercepharma.com.

Ještě, než se naplno rozběhne vyjednávání o ceně léků pro státní systém Medicare na rok 2026, chystá se Bílý dům zasáhnout proti společnostem, které v roce letošním zvýšily ceny svých léků pro Medicare více, než o kolik stoupla ve Spojených státech cenová hladina.

Jedná se o krok, který vyplývá ze série opatření v boji proti rychle rostoucím cenám v USA, která byla zavedena v rámci zákona o redukci inflace (IRA – Inflation Reduction Act), jež byl schválen americkým Kongresem v průběhu loňského roku.

Výrobci peníze vrátí zpět v prvním kvartále roku 2024

Výrobci léků budou pravděpodobně muset v prvním čtvrtletí roku 2024 vyplácet slevy systému Medicare. Podle Bílého domu totiž zvýšení ceny některých léků na předpis bylo doslova pobuřující, uvedl odborný portál Fiercepharma.com.

Podle aktuálních zpráv totiž vzrostly ceny až 48 léků na předpis v části B systému Medicare v posledním čtvrtletní letošního roku rychleji, než činila míra inflace. Některé farmaceutické společnosti dokonce zvyšovaly ceny rychleji než inflace během každého letošního čtvrtletí, uvádí Fiercepharma.com s odkazem na sdělení Bílého domu.

Všechny léky, na které se ustanovení IRA, a tedy slevy, vztahují, jsou zahrnuty v části B systému Medicare. Tato část pokrývá především lék a vakcíny podávané pacientům v ordinacích praktických lékařů nebo na ambulantních odděleních nemocnic.

Na seznamu léky velkých firem

Podle Bílého domu „předražení“ téměř 50 položek v tomto systému znamená, že pacienti měli vyšší spoluúčast, než by bývali měli, pokud by ceny léků vzrostly v souladu se zákonem o redukci inflace. Obzvláště citlivé pak je, že mezi těmito položkami jsou také léky pro léčbu rakoviny nebo předcházení infekcím.

Centrum pro Medicare a Medicaid zveřejnilo seznam přípravků, které byly předraženy, a u kterých se bude týkat vyplácení slev v prvním čtvrtletí příštího roku. Mezi dotčenými léky jsou jak generické, tak značkové produkty.

Na seznamu se tak ocitl například lék Kymriah od švýcarského výrobce Novartis, který se používá pro léčbu rakoviny krve. „Předražení“ se týká také léku Adcetris od amerického výrobce Seagen nebo přípravku pro léčbu osteoporózy Prolia, který na trh dodává americká farmaceutická společnost Amgen.

Brzdění zdražování léků se rozšíří

U léků, jež jsou uvedeny na seznamu, bude federální vláda postupovat tak, že slevy v následujícím čtvrtletí vyfakturované výrobcům bude ukládat do svěřenského fondu systému Medicare. Poté takto nashromážděné peníze poputují na spolupojištění pacientů.

Ustanovení, že ceny léků na předpis nesmějí zdražovat nad úroveň inflace, je jen jedním z několika ustanovení o cenách léků zahrnutých do zákona o redukci inflace. Další ustanovení se totiž týkají také části D systému Medicare, který představuje velkou část výdajů celého systému Medicare. Opatření pro část D nabydou účinnosti od roku 2026. Další fáze se bude týkat části B, která nabyde účinnosti od roku 2028.

Zdeňka Musilová