Terénní asistentky telemedpointu. Foto: RBP

Telemedicína dobývá obce Moravskoslezského kraje s nízkou dostupností

Ve druhé polovině letošního roku byla ve vybraných obcích Moravskoslezského kraje s horší dostupností zdravotních služeb zřízena speciální kontaktní místa, pro která se rychle vžívá označení „telemedpointy“. Jedná se o stanoviště vybavená moderním telemedicínským systémem, kde mohou obyvatelé získat informace o svém zdravotním stavu, a odkud také mohou být tyto informace snadno elektronicky předány jejich ošetřujícímu lékaři. Všichni obyvatelé mohou využít základních služeb telemedpointů zdarma, podporu zdravotní péče nad rámec základních služeb uhradí za své pojišťěnce RBP, zdravotní pojišťovna.

Telemedpointy by měly pomoci zlepšit kontrolu a péči zejména u osob s chronickým onemocněním, ale budou hrát roli také ve zdravotní prevenci. Na telemedpointech je možné měřit například krevní tlak, tepovou frekvenci, srdeční akci, okysličení krve, funkci plic, hladinu cukru v krvi, tělesnou hmotnost a teplotu. Uživatelé služby si mohou nechat vyzvednout léky i prostředky zdravotnické techniky vázané na lékařský předpis, a mohou si též nechat zprostředkovat kontakt se svým ošetřujícím lékařem. Pro vzdálenou komunikaci s lékaři jsou telemedpointy vybaveny také technologií pro zabezpečený videohovor.

„Telemedicína mění pohled a postavení pacienta a lékaře. Umožňuje jak pacientovi, tak lékaři omezit přímý kontakt a pouze konzultovat stav. Již i jednoduchá vyšetření, jako je sledování hodnot krevního tlaku, tepové frekvence, EKG, dechových funkcí, okysličení krve kyslíkem, tělesné teploty či hladiny cukru v krvi, dokážou zlepšit kompenzaci pacientů a odhalit některá potenciálně nebezpečná onemocnění, jako je fibrilace síní, vysoký krevní tlak nebo cukrovka. Výhodné to je hlavně v regionech s omezenou dostupností zdravotní péče a pro starší pacienty,“ popsal hlavní výhody systému kardiolog Jaroslav Januška, který má s telemedicínou již několikaleté zkušenosti.

Měření tlaku na telemedpointu v Bílé. Foto: RBP

Ten potvrdil, že u lidí, kteří jsou intenzivněji sledováni prostřednictvím telemedicíny často dochází ke zlepšení jejich zdravotního stavu. „Záleží na typu postižení, ale hlavně na tom, jestli byl pacient dobře léčen. Většina pacientů se zhoršením kompenzace onemocnění se při intenzivním telemonitoringu zlepší, protože můžeme rychleji zareagovat na změněný zdravotní stav,“ uvedl Januška. A dodal: „Ke zlepšení zdravotního stavu vedou právě častější kontroly a možnost úpravy dávek léků a změny medikace.“

Výhody pro stávající i nové klienty RBP

Telemedicína dokáže klasické medicíně poskytnout zdatnou podporu, služby telemedpointů tedy mohou nejen šetřit čas, ale také napomoci ke zlepšení nebo stabilizaci zdravotního stavu. Dobrou zprávou je, že za žádnou z výše uvedených služeb nemusí uživatelé nic platit. Základní služby uhradí Moravskoslezký kraj, který stojí i za zřízením telemedpointů.

Zájem obyvatel a lékařů i snaha realizátorů zabezpečit maximálně komplexní servis, slibuje dynamický rozvoj služeb, které budou v rámci telemedpointů nabízeny. V tomto ohledu mají výhodu pojištěnci RBP, zdravotní pojišťovny a ti, kteří se k RBP nově přeregistrují. RBP je totiž jako jediná zdravotní pojišťovna připravena hradit i podporu zdravotní péče nad rámec základních služeb označovanou jako TeleMedPoint+.

„Pro všechny pojištěnce a osoby, které se k RBP nově zaregistrují, pojišťovna zajistí úhradu všech nadstandardních služeb, které budou na telemedpointech nabízeny, a které mají preventivní, diagnostický nebo léčebný efekt, a to až do výše 1500 korun za rok. Už teď takto může být proplacena například monitorace v domácím prostředí, kontinuální monitorace prostřednictvím EKG a TK Holteru, záznam a vyhodnocení EKG nebo širší spektrum krevních testů. Další výhodou pro pojištěnce RBP je úhrada všech výkonů lékaře, které souvisí s péčí o pacienty na dálku, včetně vyhodnocování diagnostických dat a vzdálené komunikace s pacientem“ vysvětlil ředitel pro zdravotnictví RBP, zdravotní pojišťovny Pavel Rydrych.

Telemedpoint v obci Bukovec. Foto: RBP

V telemedicíně vidí RBP budoucnost. „Důvodů je hned několik. Nejde jen o rychlý vývoj moderních technologií, které umožňují zjednodušení části diagnosticko-léčebné péče, ale je tady zejména společenská potřeba na zajištění dostupnosti a kvality zdravotních služeb. Tuto potřebu by telemedpointy mohly pomoci saturovat. Telemedpointy totiž propojují medicínu a IT technologie a poskytují tak pacientům i lékařům větší komfort. Pacienti nemusí za péčí tolik cestovat a lékaři mají pro nastavení té nejlepší léčby více klinicky využitelných informací. Vše pak navíc mohou i prostřednictvím videohovoru nebo telefonu probrat s pacientem“ vysvětlil Pavel Rydrych, proč RBP neváhala podpořit rozšíření nabídky služeb telemedpontů v rámci iniciativy TeleMedPoint+.

Přestože telemedpointy teprve před nedávnem zahájily svou činnost, zdá se, že je o ně zájem jak mezi obyvateli obcí, tak mezi oslovenými lékaři. Od září 2023, kdy byl zahájen jejich provoz, si telemedpointy našly už bezmála 150 aktivních uživatelů.

Další informace k telemedpointům a kontakty:

Moravskoslezský kraj je jediným krajem v České republice, kde jsou aktuálně nabízeny služby telemedpointů.

Služby telemedpointů zabezpečuje Centrum telemedicínckých služeb Fakultní nemocnice Ostrava.

Aktuálně jsou telmedpointy zřízeny v Bílé, Bukovci a Pražmu. V příštím roce se předpokládá jejich rozšíření do dalších obcí Moravskoslezského kraje.

TeleMedPoint Pražmo:
Budova obecního úřadu, Pražmo 153
tel: 703 822 838, e-mail: [email protected]
provozní doba: pondělí 9-13, čtvrtek 12-16

TeleMedPoint Bílá:
Budova mateřské školy, Bílá 142
tel: 703 824 580, e-mail: b[email protected]
provozní doba: úterý 9-13, čtvrtek 12-16

TeleMedPoint Bukovec:
Budova obecního úřadu, Bukovec 270
tel: 703 824 579, e-mail: [email protected]
provozní doba: pondělí 8-12, středa 8-12

Bližší informace o výhodách, které nabízí RBP, je možné získat na telefonu 800 213 213 nebo na všech jejích pobočkách.

-red-