Foto: VFN

Urologie VFN otevřela robotické centrum, pomůže dětským pacientům

Vyšší preciznost operačních výkonů, větší komfort pro operatéry, méně pooperačních komplikací u pacientů i jejich kratší hospitalizaci. To vše nabídne nový robotický systém za 80 milionů korun, který vstupuje do provozu na Urologické klinice lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (1. LF UK a VFN). Lékaři ho ve velké míře použijí i při operacích dětských pacientů, Urologická klinika je ostatně jediným tuzemským pracovištěm, které má akreditaci pro specializovaný výcvik lékařů v oboru dětské urologie.

„Naše nemocnice se 15 let snažila o to, aby tu robotické centrum bylo, ale kvůli absenci strategie na úrovni státních orgánů se to nepodařilo. Jsem opravdu velmi rád, že veškeré naše úsilí nakonec vyústilo v otevření robotického centra. Myslím si, že bude využito plně a že se tu budou dělat špičkové výkony,“ řekl při včerejším slavnostním otevření centra náměstek ředitele VFN pro léčebnou péči Ivan Pavlík.

Robotický systém da Vinci, jehož výrobcem je společnost Intuitive Surgical, budou lékaři Urologické kliniky 1. LF UK a VFN používat u operací, které dosud prováděli laparoskopicky. Koresponduje to se současným trendem směřování k miniinvazivním přístupům. „Musíme sledovat současné moderní přístupy, abychom drželi krok s dobou, pacienta operovali šetrněji, a přitom stejně kvalitně, a on si v případě potřeby našel cestu právě na naše pracoviště,“ uvedl k tomu přednosta Urologické kliniky Viktor Soukup.

Šetrnější k pacientům, komfortnější pro operatéry

Robotické operační přístroje má v České republice v současné době 15 nemocnic. „Doba, kdy byla robotická chirurgie exkluzivitou, je už dávno pryč. Na druhou stranu, pokud nedisponujete robotickým systémem, přicházíte o konkurenceschopnost. A protože patříme mezi největší pracoviště v zemi, jsme velmi rádi, že budeme robotický systém mít,“ poznamenal Soukup.

Slavnostní otevření robotického centra Urologické kliniky 1. LF UK a VFN. Foto: Jakub Němec

Lékaři si od využívání robota slibují přesnější a preciznější operativu. „Hlavní výhodou robotického operování je jemnější preparace. Robot nedělá práci za nás, přístroj je pouze prostředníkem mezi rukami chirurga a preparačním polem. Jemnější zacházení s tkání vede k tomu, že jsme schopni šetřit struktury, které zůstávají v pacientovi. To, že se tyto struktury nepoškodí, se poté u pacienta projeví v lepších funkčních výsledcích,“ vysvětlil vedoucí lékař Urologické kliniky 1. LF UK a VFN Michal Pešl.

Tím však výhody využívání robotického systému nekončí. Pacienti mají po zákrocích prováděných s pomocí robota menší bolesti, vyskytuje se u nich méně komplikací, jejich pobyt v nemocnici je kratší a urychluje se i doba jejich rekonvalescence. Operatérovi pak přináší výhodu ve větší přesnosti pohybu nástrojů, odstranění třesu rukou a zvětšení obrazu, který je navíc ve 3D. „Operatér také není vystaven nějaké vynucené poloze, ale sedí u konzole, kde si ergonomicky uzpůsobí nástroje, se kterými pracuje,“ vysvětlil Pešl.

Více než 500 ročně operovaných dětí

Robotický systém se skládá ze tří komponent. Zjednodušeně se jedná o věž s videořetězcem a generátorem energie, sloupem s robotickými rameny a ovládací konzolí. Všechny tyto komponenty jsou umístěny na jednom operačním sále. „Pacient je uveden do celkové anestezie, stejně jako při standardní laparoskopii se břicho naplní plynem a do břišní stěny se umístí takzvané porty o šířce osm milimetrů. Následně se k těmto portům zadokují robotická ramena a do nich se zavedou potřebné nástroje. Tato ramena s nástroji ovládá operatér z konzole pomocí systému joysticků a pedálů. Jeden z portů používá asistent,“ popsal průběh zákroku Pešl.

Robotické centrum Urologické kliniky 1. LF UK a VFN nabídne větší komfort nejen pacientům, ale i zdravotníkům. Foto: VFN

V urologii se používají podobné přístroje pro zhruba padesát typů zákroků, sdílet ho bude i chirurgie a gynekologie. „Největší procento urologických výkonů patří těm z onkologických příčin, čili odstranění prostaty pro nádor, odstraněním nádoru z ledvin, odstraněním močového měchýře a operacím ledvinné pánvičky pro poruchu odtoku moči,“ uvedl specialista urologické kliniky Vojtěch Fiala.

Ročně lékaři na Urologické klinice operují také více než 500 dětí s nejrůznějšími urologickými obtížemi, v roce 2022 to bylo 538 operací, z toho 79 provedených laparoskopicky. Podle vedoucího lékaře oddělení dětské urologie Josefa Sedláčka jde o celou šíři zákroků. „Tedy od funkčních problémů, což jsou vývojové i získané poruchy funkce dolních močových cest přes kompletní problematiku rekonstrukce a léčby vrozených vývojových vad ledvin, horních i dolních močových cest, včetně vrozených vad chlapeckého a dívčího genitálu,“ popsal Sedláček.

-jkn-