Ilustrační foto: Freepik

Záchranáři na Vsetínsku budou převážet dětské pacienty jinam

Záchranáři budou kvůli dočasně uzavřeným lůžkovým dětským oddělením v nemocnicích ve Vsetíně a Valašském Meziříčí převážet dětské pacienty do jiných nemocnic. Vsetínská nemocnice toto oddělení uzavírá do odvolání k 15. prosinci, valašskomeziříčská nebude přijímat děti k hospitalizaci od 20. prosince do 2. ledna 2024, sdělila dnes ČTK mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje (ZZS ZK) Gabriela Netopilová Sluštíková. Důvodem uzavření oddělení je rostoucí nemocnost a snížení personálního obsazení mezi lékaři.

Dětské pacienty, které by záchranáři jinak převáželi do nemocnice ve Vsetíně, budou z terénu transportovat do Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. Děti, které by běžně vezli do valašskomeziříčské nemocnice, záchranáři převezou do zdravotnických zařízení v Novém Jičíně nebo Hranicích.

„Při směrování pacientů do nemocnic musíme reagovat na aktuální stav, a proto prosíme rodiče dětí, aby brali situaci s pochopením. Pro nás je vždy na prvním místě zdraví pacienta. Po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče v terénu následuje převoz nemocného do nejbližšího zdravotnického zařízení, které mu poskytne další vyšetření a léčbu. Z tohoto systému v případě dětských pacientů nyní vypadly obě nemocnice na Vsetínsku,“ uvedl náměstek léčebné péče ZZS ZK Dorián Pfeifer.

Vsetínská nemocnice omezení lůžkové zdravotní péče na dětském oddělení avizovala. Provoz porodnice a novorozenecké stanice omezen nebude. Potvrdil to také Pfeifer. „Novorozeneckých oddělení se toto netýká a jejich provoz je v obou zmiňovaných nemocnicích bez omezení. Naše posádky tak budou rodičky z terénu dál převážet do spádových nemocnic na Vsetínsku,“ uvedl Pfeifer. Nadále by v nemocnicích měly podle ordinačních hodin fungovat i lékařské pohotovostní služby pro děti.

„Věříme, že toto období zvládneme. Stejně tak doufáme, že se situace v nemocnicích co nejdříve stabilizuje. Naši záchranáři budou rodiče informovat, do jaké nemocnice jejich děti převáží. Děkujeme zejména rodičům za porozumění,“ uvedl ředitel ZZS ZK Josef Valenta.

-čtk-