Předseda senátního Výboru pro zdravotnictví Roman Kraus. Foto: Senát ČR

Zdravotnický výbor Senátu podpořil novely zákona o léčivech i zákoníku práce

Senátní výbor pro zdravotnictví na své včerejší schůzi přijal usnesení, kterým Senátu doporučuje schválit novelizovaný zákon o léčivech ve znění, v němž ho minulý měsíc schválila Poslanecká sněmovna. Pro usnesení zvedli ruku všichni přítomní senátoři. Výbor rovněž podpořil novelu zákoníku práce, která lékařům znovu umožní sloužit 24 hodin v kuse. Obě novely již dnes projedná i horní komora.

Před samotným hlasováním o doporučení novely zákona o léčivech se senátoři dotazovali náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka na fungování některých opatření v zákoně a na možné dopady na lékárníky, zejména ty nezávislé. Senátora Karla Zitterbarta (nestraník) zajímala případná administrativní a ekonomická zátěž, spojená s hlášením léků, označených jako s omezenou dostupností. Dvořáček jej ujistil, že pro drtivou většinu lékáren nepůjde o žádnou práci navíc, jelikož již mají dostatečně sofistikované softwary, které budou automaticky hlídat a Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) hlásit množství takových léků v lékárně. „Podle našich informací ze SÚKL, 99 procent lékáren nebude muset dělat vůbec nic navíc,“ ujistil náměstek.

Ministerstvo zdravotnictví si od novely zákona o léčivech slibuje rovnoměrné zajištění dodávek léčiv do všech lékáren a silný nástroj při ochraně pacientů před nedostatkem léčiv. Členové výboru proto návrh na včerejší schůzi jednohlasně podpořili.

Rozhodující většinou hlasů se kladně postavili také k novele zákoníku práce z dílny ministerstva práce a sociálních věcí, která umožní, že zdravotníci v nemocnicích a záchranné službě budou moci pracovat nepřetržitě až 24 hodin, pokud to umožní kolektivní smlouva či vnitřní předpis v zařízení.

Druhou zásadní změnou, kterou novela zákoníku přinese, bude snížení maximálního počtu přesčasových hodin z 832 na 416. Navýšení na dvojnásobný počet hodin bylo jedním z hlavních bodů, kvůli kterým letos vypukly protesty lékařů. Tato novela, kterou již schválila Poslanecká sněmovna, vychází požadavkům protestujících vstříc.

Ačkoliv výbor novelu podpořil, někteří senátoři k ní vyjádřili své výhrady. Pozastavovali se zejména nad tím, že limit 416 přesčasových hodin lékaři vyčerpají patrně už v polovině roku 2024 a situace z prvního týdne letošního prosince, tedy že nebude mít v nemocnicích kdo sloužit, se bude opakovat. Přítomný vrchní ředitel pro legislativu a právo ministerstva zdravotnictví Radek Policar je však upokojil, že se situace bude nadále řešit a touto novelou není problematika přesčasů uzavřena.

V podobném duchu se vyjádřil i předseda zdravotnického výboru Roman Kraus předtím, než vyzval své kolegy ke schválení kladného stanoviska k zákonu. „Měli bychom to schválit už proto, že získáme čas na hledání dalších řešení,“ uvedl.

Oba sněmovní tisky projedná podle aktuálního programu na dnešní schůzi Senát. Pokud je schválí i horní komora, dostanou se na stůl k prezidentovi Petru Pavlovi.

-fk-