Foto: Public Domain Pictures

Domluveno. Mzdy zaměstnanců nemocnic Pardubického kraje vzrostou

V nemocnicích Pardubického kraje porostou zaměstnancům mzdy. Lékaři dostanou až 15.000 korun navíc, ostatní pracovníci mají slíbeno osmiprocentní navýšení. Odbory se s vedením domluvily na finální podobě kolektivní smlouvě, uvedla nemocnice v tiskové zprávě.

„Našli jsme s odboráři shodu na růstu mezd. Lékařům v našich pěti nemocnicích vzrostou o pět, osm a 15.000 korun, ostatním zaměstnancům garantujeme osm procent navýšení. Nemocnice v nových mzdách nejenže zcela zohledňuje parametry celostátní dohody, ale v rámci struktury jejich výplaty půjdeme dokonce nad její rámec, a to u všech kategorií,“ řekl generální ředitel společnosti Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald.

Všem zaměstnancům vzrostou mzdy v nárokových složkách, u lékařů a sanitářů se celý nárůst promítne přímo do tarifů. Změny uvidí zaměstnanci na výplatních páskách v únoru, protože je nemocnice stihne vyplatit v lednových mzdách.

„Mohu jednoznačně ujistit, že všechny finanční prostředky, které na mzdy můžeme uvolnit, putují vždy směrem k zaměstnancům. Stávající kolektivní vyjednávání navíc garantuje všem zaměstnancům nejen to, co bylo dojednáno na celostátní úrovni, ale i prostředky nad rámec,“ řekl hejtman Martin Netolický (3PK/SOCDEM).

Většina nemocnic také avizuje, že se pokusí rozšířit personální kapacity, aby vyšla vstříc novému zákoníku práce a zároveň zachovala aktuální struktury zdravotních služeb, uvedl Gottvald.

„Pro nás je za těchto okolností uzavření kolektivního vyjednávání příležitostí získat čas. Na stabilizaci nového režimu a na nastavení takového provozu, který se maximálně přiblíží stavu před prosincem 2023. Dá se totiž očekávat, že se zvýšenou aktivitou zejména fakultních nemocnic, se ještě více zkomplikuje už tak složitá situace na trhu práce. Podle mého odhadu se to opět nejvíc dotkne malých nemocnic. Poptávat se budou zejména lékaři, bez ohledu na stupeň vzdělání,“ dodal Gottvald.

S výsledky jednání odbory stoprocentně spokojené nejsou, řekl ČTK Jaroslav Krsička, koordinátor lékařských odborů pro Pardubický kraj. „Bojíme se, jestli nový systém přesčasů bude fungovat. Přešli jsme z úhrady za noční služby na přesčasovou práci, už nejsme placení formou dohody o pracovní činnosti,“ řekl Krsička.

Lékaři byli vedením ujištěni, že se si za celý rok vydělají víc než loni. Ti, co mají největší zodpovědnost, mají mít nejvyšší nárůst mezd, řekl odborář. „Problém je takový, že nový systém přesčasů může znamenat to, že celkový objem peněz, který si za měsíc lékaři vydělají, nemusí být o slibované částky vyšší. Základní mzdu budou mít vyšší, ale měli by mít o něco méně přesčasů. Uvidíme, jak to bude fungovat,“ dodal Krsička.

Loňské protesty části lékařů v České republice vyvolalo schválení novely zákoníku práce, která měla umožnit zdvojnásobení ročního objemu dobrovolných přesčasů zdravotníků na 832 hodin. Část lékařů kvůli tomu své smlouvy o přesčasové práci vypověděla. Na základě jejich protestu byla tato novela zrušena, každému zaměstnanci tak mohou nemocnice nařídit 150 hodin přesčasů, na dalších až 416 hodin může být uzavřená dohoda. Kromě změny zákona lékaři žádali i zvýšení základní mzdy až na trojnásobek průměrné mzdy. Zástupci zdravotníků, vlády a Všeobecné zdravotní pojišťovny nakonec podepsali dohodu, podle níž má pojišťovna poslat letos nemocnicím 9,8 miliardy korun navíc na růst výdělků.

Pod krajská společnost Nemocnice Pardubického kraje patří patří nemocnice v Pardubicích, Chrudimi, Svitavách, Litomyšli a Ústí nad Orlicí.

-čtk-