Foto: Flickr/Jernej Furman

Elektronická karta pacienta, hybridní DRG nebo digitální identita. Co vše se v německém zdravotnictví mění příchodem roku 2024

Ačkoli se německé zdravotnictví připravuje zejména na spuštění reformy nemocniční sítě, k němuž má dojít v průběhu letošního roku, některé změny ve zdravotnickém systému začnou platit už o několik měsíců dříve. Přehled těch největších, které rok 2024 přinese, vyjmenoval odborný deník Deutsches Ärzteblatt. Konečně by tak měl začít plošně fungovat například elektronický recept nebo elektronická karta pacienta.

Německé zdravotnictví v roce, který sotva začal, zaznamená zřejmě největší pokrok v digitalizaci. Změní se také systém úhrad za výkon zdravotní péče, stoupnou i některé dávky související s pečováním o osobu blízkou. Řada změn vstoupila v platnost už od 1. ledna 2024.

Elektronický recept bude povinný

Jedna z dlouhodobých bolestí německého zdravotnictví by měla být konečně odstraněna. Od počátku roku 2024 totiž platí povinnost vystavovat recept v elektronické podobě. A to plošně a pro všechny pojištěnce, kteří se účastní systému zákonného zdravotního pojištění (GKV). Německo se tak po mnoha letech budování a testování systému připojí k rodině zemí, kde je elektronický recept standardem.

Elektronická kartotéka pacienta

Elektronická kartotéka, respektive kartotéka pacienta (ePA – Elektronische Patientenakte), bude v roce 2024 rovněž zavedena povinně. Na rozdíl od elektronického receptu se však tato povinnost zavede až koncem roku. Elektronická karta pacienta však v Německu již existuje, a to od roku 2021. Zatím ale na dobrovolné bázi.

Digitální průkaz pojištěnce

Od ledna 2024 musí zdravotní pojišťovny poskytovat svým pojištěncům na požádání digitální identitu v podobě digitálního průkazu pojištěnce. Ten má umožnit bezkartový přístup ke všem aplikacím telematické infrastruktury, jako je elektronický recept nebo elektronická karta pacienta (ePA) a dalším aplikacím, jako jsou digitální zdravotnické aplikace (DiGA), portály pro pacienty a další služby.

Hybridní DRG systém

Cílem zavedení takzvaného hybridního DRG systému úhrad výkonů zdravotní péče má být podpora a rozvoj ambulantní lůžkové péče. Počínaje rokem 2024 vstoupil v platnost takzvaný startovací katalog výkonů, které lze v rámci ambulantní lůžkové péče provádět. Nejsou v něm zahrnuty komplexní zákroky, které je možné provádět pouze v zařízení lůžkové péče. Hybridní DRG systém by měl německému zdravotnictví ušetřit nejen finanční prostředky, ale také umožnit efektivnější využití právě zařízení s lůžkovou péčí.

Snazší nabízení alternativ u dětských léků

Lékárny v Německu budou moci mnohem snáze nabídnout dětským pacientům lékové alternativy u těch léků, u nichž je snížená dostupnost. Za hůře dostupný lék se bude považovat takový přípravek, který je umístěn na nouzovém seznamu Spolkového institutu pro léčiva (BfArM). Lékárny budou moci nabídnout alternativu se stejnou účinnou látkou, avšak bez konzultace s lékařem, který daný lék předepsal.

Vyšší počet placených dní, kdy rodič pečuje o nemocné dítě

Až do konce roku 2023 rodiče měli nárok na proplacení až deseti dní ročně v případě, že pečují o svého nemocného potomka. U samoživitelek a samoživitelů to bylo dní dvacet. Pro roky 2024 a 2025 se tento počet zvyšuje na 15 a 30 dní. Rodiče či jiná doprovázející osoba budou mít od nového roku rovněž nárok na nemocenské dávky v případě, že doprovázejí dítě při jeho pobytu v nemocnici.

Povinnosti vytvářet zásoby vybraných léků

Od nového roku vznikla nová povinnost pro distribuci léků, u nichž hrozí snížená dostupnost. Za účelem posílení bezpečnosti dodávek léků musí nemocniční lékárny a lékárny zásobující nemocnice zvýšit své zásoby zvláště důležitých skupin léků (parenterální léky a antibiotika pro intenzivní péči).

Vyšší dávky pro domácí péči

Od 1. ledna 2024 se zvyšuje příspěvek na péči. Částky na péči o osoby ve 2. až 5. stupni invalidity se zvýší o pět procent. O pět procent stoupnou také příspěvky u věcných dávek, tedy v případě pomoci v domácí péči prostřednictvím ambulantní péče nebo podpůrných služeb.

Zatraktivnění studia ošetřovatelství

Spolková vláda se rozhodla přijmout opatření na podporu atraktivity studia ošetřovatelství. Od ledna 2024 proto budou studenti tohoto oboru po celou dobu svého studia dostávat odměnu. Stát také zjednoduší postupy pro uznávání zahraničních ošetřovatelských specialistů. Cílem opatření je snížit nedostatek ošetřovatelského personálu v Německu.

Zdeňka Musilová