Foto: PxHere

Farmaceutické fúze a akvizice jsou na vzestupu. V roce 2024 bude trend pokračovat, odhadují experti

Uplynulý rok mimo jiné přinesl vzestup fúzí a akvizic ve farmaceutickém průmyslu. Potvrdily se tak odhady expertů, kteří si všímali, že zejména velké farmaceutické skupiny byly doslova nabity velkou akviziční „palebnou silou“ v podobě volných peněžních prostředků. Zdaleka ne všechna však byla použita, a tak i rok 2024 bude znamenat pokračování nastoleného trendu. Vyplývá to z odhadů analytiků, které zmiňuje odborný portál Fiercepharma.com.

Přestože orgány, které na obou březích Atlantiku dohlížejí na hospodářskou soutěž, bedlivě sledují situaci ve farmaceutickém průmyslu, fúze a akvizice se v uplynulém roce poměrně masivně vrátily na scénu. A prakticky ani neexistují důvody, kvůli nimž by se měl rok 2024 v tomto ohledu vyvíjet jinak. Myslí si to několik expertů, citovaných odborným portálem Fiercepharma.com.

Výrobci léků totiž do nového roku vstupují s nemenší finanční palebnou silou, s jakou vstupovali do roku 2023. Je proto velmi pravděpodobné, že obchody, které budou v roce 2024 uzavírat, budou vyšší hodnoty, od nichž si velcí hráči budou slibovat zajištění svého vlastního růstu.

Právě velké farmaceutické skupiny v poslední dekádě narazily na jakousi bariéru růstu především v podobě slábnoucího patentového potenciálu, a v USA také v podobě dopadů zákona o snižování inflace (IRA – Inflation Reduction Act).

Pfizer nastolil trend

„Management farmaceutických firem bude chtít i nadále využívat volné hotovostní zůstatky a vyhledávat oblasti inovací, ale i klinické diferenciace,“ uvedli analytici poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers ve svém výhledu Pharmaceutical and Life Sciences: U.S. Deals 2024 Outlook. Podle PwC není vůbec vyloučeno, že se na scéně mohou ve větší míře objevovat fúze a akvizice ve větších hodnotách, a to zejména mezi 5 a 15 miliardami dolarů. „Je to nezbytné, aby se naplnily strategie farmaceutických firem,“ dodali analytici známé poradenské společnosti.

Modelem takových obchodů může být nedávná akvizice společnosti Seagen, kterou pod svá křídla převzala farmaceutická skupina Pfizer. Hodnotou obchodu se sice vymyká nad jiné akvizice (43 miliard dolarů je nejvyšší hodnota akvizice ve farmaceutickém sektoru od roku 2019), avšak ostatní charakteristiky jsou naprosto typické pro transakce toho typu, ke kterým bude podle expertů docházet.

Tedy farmaceutický gigant, který potřebuje nová aktiva s růstovým potenciálem a zároveň je nabitý volnou hotovostí. Pfizer touto akvizicí získal jednu z nejhodnotnějších biotechnologických společností světa, ale také průkopníka a lídra trhu konjugovaných protilátek. K podobné akvizici navíc došlo jen pár dní před koncem letošního roku, když společnost Bristol Myers Squibb oznámila, že za 14 miliard dolarů odkoupí biotechnologickou společnost Karuna a s ní získá i její experimentální lék pro léčbu schizofrenie, uvedl portál Fiercepharma.com.

Obří finanční palebná síla

Podle Codyho Powerse, odborníka na farmaceutický byznys společnosti ZS Associates, právě takové akvizice mohou zafungovat jako následováníhodný příklad pro další. „I když celkový počet akvizic je v současné době nižší, než býval obvykle, fakt, že managementy jsou za ně ochotny utrácet mnohem vyšší částky, je sám o sobě povzbudivý,“ uvedl Powers.

Analytik poradenské společnosti EY Arda Ural připomněl skutečnost, že farmaceutické skupiny v současné době disponují obrovskou částkou volných finančních zdrojů, které mohou investovat. Podle jeho odhadu jde asi o 1,34 bilionu dolarů (v přepočtu necelých 30 bilionů korun, což představuje asi čtyři roční hrubé domácí produkty České republiky).

Klíčové budou i nadále inovace

„Jedná se tedy stále o trh kupujícího, ačkoli to má jistý háček,“ uvedl Ural. Podle něho si totiž i společnosti, kolem nichž krouží farmaceutičtí giganti, postupně uvědomují svou hodnotu. To pravděpodobně povede k vyšším prémiím, které zájemci o koupi budou muset akcionářům akvírované společnosti zaplatit, „což může trh kupujícího krůček po krůčku přeměnit na trh prodávajícího“.

Cody Powers si ale všímá ještě jednoho trendu, který podle něho nejspíše v roce 2024 zesílí. V minulém roce totiž výrazně narostl zájem o společnosti, které se „soustředí na terapie, jež se opírají o inovace, jež jejím původcům dávají zásadní náskok oproti konkurenci“. A jako příklad takových společností uvádí Novo Nordisk nebo Eli Lilly. V tomto případě sice nejde o klasické akvizice, nýbrž o rostoucí zájem investorů o akcie těchto společností. Hodnota Novo Nordisku v roce 2023 vzrostla o 48 procent, Eli Lilly si polepšila dokonce o téměř 60 procent.

Zároveň tím odstartovaly závody v akvizicích menších, avšak podobně nadějných společností, které se rovněž zaměřují na vývoj léků proti obezitě. Powers zde ukazuje na příklad společnosti Roche, která za 2,7 miliardy dolarů převzala společnost Carmot Therapeutics. Z hlediska fúzí, akvizic či jiných obdobných investic ve farmaceutickém sektoru nás i v roce 2024 nejspíše čeká mnoho zajímavých událostí.

Zdeňka Musilová