Ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant. Foto: Fakultní nemocnice Ostrava

Havrlant: Ostravská fakultní nemocnice právě prochází historicky největší proměnou

Fakultní nemocnici Ostrava čeká rok plný změn, rozsáhlá modernizace jak v oblasti péče, tak i samotného zařízení. Zásadní novinky přitom přinesly i uplynulé měsíce. O strategických investicích, rozvoji spolupráce s Ostravskou univerzitou, specializované léčbě nebo úspěšné canisterapii, mluví v rozhovoru, který poskytl Zdravotnickému deníku, ředitel ostravské fakultní nemocnice Jiří Havrlant.

Minulý rok jste ve Fakultní nemocnici Ostrava postavili nový pavilon pro psychiatrickou péči. Dětem se v něm věnuje multidisciplinární tým nejen psychiatrů, ale také speciálních pedagogů. Vzhledem k tomu, že v oborech psychologie a psychiatrie je nedostatek personálu, jak se vám podařilo zajistit jejich dostatek?

Máte pravdu, personální zajištění bylo klíčové pro otevření nového pavilonu a poskytování péče v něm. Na tomto úkolu jsme pracovali mnohem dřív, než byl pavilon dokončen. Bylo to úsilí víceleté, spojené s výchovou těchto důležitých profesionálů, zejména dětských psychiatrů a specializovaných pedagogů. V Česku jsme výjimeční v tom, že jsme otevřeli dětský stacionář pro děti ve věku od 6 do 12 let. Dětští pacienti v něm nemusí být hospitalizováni, dochází do stacionáře přes den a absolvují tady i školní výuku, což je obrovská výhoda.

Jako ředitel nemocnice jste si dal za cíl rozvíjet specializovanou i superspecializovanou péči a prohloubit spolupráci s Lékařskou fakultou Ostravské univerzity. Jak se vám to daří?

Obojí se naštěstí daří výborně. Postupně rozvíjíme a rozšiřujeme specializovanou a superspecializovanou péči na našich 38 klinikách a odděleních, v letošním roce například přibylo Centrum pneumoonkochirurgie, které je pro náš region velmi významné. Rozšířili jsme i spektrum robotických výkonů o oblast hrudní chirurgie a v přípravě je Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku. Od nového roku začneme provádět pro moravskoslezský region velmi důležitý screening karcinomu prostaty. Tím posouváme zajištění zdravotní péče pro naše občany o velký kus dál.Gynekologicko-porodnická klinika získala také akreditaci Centra pro léčbu endometriózy. A naše Klinika hematoonkologie se může pochlubit akreditací Evropské transplantační komise a certifikátem pro klinické studie typu „First in Human“. Komplexně zde pečují o nemocné se všemi typy krevních nádorů, a to s použitím všech významných léčebných metod dostupných ve světě.

Co se týče Lékařské fakulty Ostravské univerzity, naši spolupráci vnímám v tomto období asi vůbec nejintenzivněji. V září letošního roku fakulta získala akreditaci pro obor Zubní lékařství a hned v říjnu do oboru nastoupili historicky první studenti tohoto zaměření. V naší nemocnici je pro ně připraveno zázemí několika ordinací Oddělení zubního lékařství, jejichž součástí bude i nová laboratoř.

Cítíte v některých oborech nedostatek lékařů?

Personální zajišťování léčebné péče je jeden z hlavních a zároveň nikdy nekončících úkolů každé nemocnice. Velkou pozornost a důraz věnujeme v posledních letech především chirurgickým oborům.

Musím se zeptat také na vypovídání přesčasů, což bylo velké téma na konci roku. Jaká je nyní situace ve vaší nemocnici?

Odmítání přesčasové práce se nevyhnulo ani nám. Od lékařů jsme na začátku obdrželi 233 těchto odmítnutí a postupně dochází k jejich zpětvzetí. Můžu zodpovědně říci, že zdravotní péče je a nadále bude pro pacienty spolehlivě zajištěna.

Nedávno jste začali provozovat canisterapii na psychiatrii a neurologii. Jaké máte ohlasy od pacientů i personálu?

Popravdě, ohlasy jsou ještě lepší, než jsme čekali, a to jak ze strany pacientů, tak personálu. Díky našim dobrovolníkům se postupně služba canisterapie rozšiřuje na další kliniky a oddělení, například na onkologii a chirurgii nebo na oddělení léčby popálenin. Je přijímána opravdu velmi pozitivně a má příznivé terapeutické účinky.

Jakým směrem se budou ubírat investice do nemocnice?

V této oblasti nás rozhodně čeká hodně výzev pro následující roky. Dokončujeme rekonstrukci lůžkového bloku včetně instalace klimatizace a fotovoltaiky. V prosinci jsme zahájili rekonstrukci centrální kuchyně a jídelen. Podotýkám, že vše probíhá bez odstávek, za plného provozu nemocnice. V souladu s naším strategickým plánem rozvoje se připravujeme na přístavbu nových operačních sálů a urgentního příjmu, a poté na navazující rekonstrukci stávajících centrálních operačních sálů. V novodobé historii nemocnice se jedná o nejrozsáhlejší stavební akce, jaké tu kdy byly. Není to provozně vůbec jednoduché, ale všichni chápeme, že je to nutné. Proto jsem hrdý na naše zaměstnance a chci jim poděkovat za to, že nemocnici obětavě pomáhají, abychom to společně co nejlépe zvládli.

Nela Slivková