Konference Mladých lékařů a Mladých lékárníků Medidays 2024. Zleva předseda spolku Mladí lékaři Martin Kočí, ředitel Nemocnice Český Krumlov Vojtěch Remeň, ředitel odboru přímo řízených organizací MZd Jan Michálek, náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník a viceprezident ČLK Jan Přáda. Foto: Nela Slivková

Loňský protest lékařů. Přinesl skutečnou změnu, nebo jen vágní sliby?

Loňská protestní akce Sekce mladých lékařů ČLK, ke které se později přidaly také odbory, nakonec skončila kompromisem v podobě navýšení platů a mezd. Co nastane dál? Podle předsedy spolku Mladí lékaři Martina Kočího se bude zákoník práce porušovat i navzdory změnám, které v něm byly provedeny. Viceprezident ČLK Jan Přáda a bývalý leader protestů, kterého nedávno vystřídala nástupkyně Monika Hilšerová, je ale přesvědčen o tom, že lékaři i zaměstnavatelé si lépe vyjdou vstříc, když vědí, na co mají obě strany nárok. Tématu se věnovala konference Medidays 2024, kterou pořádají spolky Mladí lékaři a Mladí lékárníci.

„Vaše iniciativa měla velmi vágně sepsané cíle. Zákoník práce se bude stejně porušovat dál,“ pustil se na konferenci do bývalého předsedy Sekce mladých lékařů Jana Přády předseda spolku Mladí lékaři Martin Kočí. Zároveň dodal, že daleko lepším řešením by podle něj bylo navýšení mzdové tabulky lékařům o deset procent než úhradový dodatek, kterým si ředitel VZP Zdeněk Kabátek akorát prodloužil svůj mandát.

Podle viceprezidenta České lékařské komory Jana Přády je ale zdravotní systém natolik pokřivený a toxický, že bylo potřeba přejít k radikálním krokům. Díky iniciativě SML ČLK nyní lékaři vědí, na co mají nárok a na co má nárok také zaměstnavatel. „Současný systém lékaře vyždímá a ten pak ze zdravotnictví mizí,“ uvádí k tomu Přáda. Martin Kočí ale vidí situaci zcela odlišně. „Medici přece vždycky pracovali ze všech nejvíc. To, co říkáte, se hezky poslouchá, ale v praxi to nefunguje,“ oponuje a dodává, že lékař by měl do atestace naopak tvrdě a dlouho pracovat a být oceněn například bonusy.

Tvrdá práce do časných ranních hodin a málo odpočinku nicméně nebude cesta, kterou chtějí mladí lékaři nadále podstupovat. Organizace práce na pracovišti je proto kromě financí dalším palčivým problémem, který je třeba změnit. „To, že se lékař něco naučí ve své práci, řekněme třeba ve tři hodiny ráno po těžké službě, je jeden z nejzažitějších přežitků,“ stojí si za svým Přáda a přiznává, že transformace managementu práce ve zdravotnických zařízeních bude sice bolestivá, ale nezbytná, stejně tak jako zvyšování zdravotní gramotnosti pacientů a menší zatěžování urgentních příjmů.

Slova Martina Kočího o nesplnitelném cíli dodržovat zákoník práce na konferenci potvrdil šéf Nemocnice Český Krumlov Vojtěch Remeň. „Zákoník práce nejsme v nemocnici schopní dodržovat. Nemáme na to kapacity. Zdravotníci projektovali nějaké své tužby, ale změny je třeba hledat v odborných společnostech,“ je přesvědčený Remeň.

Podle náměstka ministra zdravotnictví Václava Pláteníka nabyla celá akce odlišného charakteru, než původně měla, a může za to iniciativa odborářů. „Budeme se brzy bavit o nové novele, která by upravovala odměňování ve zdravotnictví. Atmosféra i vnímání lékařů se změnily,“ konstatuje a dodává, že dříve se mladý lékař bral zejména jako spotřební zboží, který všechno vydrží. Ministerstvo ale vzniklou iniciativu mladých lékařů vítá a je připraveno k další spolupráci.

-ns-