Ilustrační foto: Freepik

Počty zdravotníků na Ústecku mají zvýšit vypsané dotace. Přeshraniční spolupráce v kraji nefunguje  

V Krajské zdravotní a.s., největším poskytovateli nemocniční péče v Ústeckém kraji, chybí v lůžkové péči 161 lékařů a 463 sester. U ostatních poskytovatelů může být situace podobná. Alarmující čísla Zdravotnickému deníku sdělil hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller. Kvůli zvýšení dostupnosti zdravotní péče vypsal kraj nové dotace a stipendia, na které je vyčleněno několik desítek milionů. Jiné způsoby, jako například cesta pacienta za lékařem do Německa, zatím v kraji nefungují.

„V rámci nových dotačních titulů již nabízíme Stipendia pro sesterská povolání, pro lékaře a zubní lékaře. Tak si student medicíny může přijít až na půl milionu korun. Dále máme dotaci na získání či udržení akreditace pro vzdělávání praktických lékařů a pediatrů a nově poskytujeme i dotace na tzv. rezidenční místa na konkrétního lékaře v tzv. atestační přípravě. V rámci podpory dostupnosti zdravotních služeb existuje dotace na vznik nové ordinace, zvýšení kapacity stávající ordinace nebo rozšíření místní dostupnosti v primární péči,“ uvedl pro Zdravotnický deník hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller, který věří, že se v brzké době podaří do kraje přilákat dostatek nových posil a dotace i stipendia se tak vyčerpají.

Situace s dostupností zdravotní péče v Ústeckém kraji je dlouhodobě kritická. Většina stomatologů, praktických lékařů pro dospělé i děti a dorost je v důchodovém věku nad 65 let. Za handicap kraje lze taktéž považovat absenci lékařské fakulty v regionu, která by do systému produkovala chybějící zdravotníky.

Zdravotní analýza věkové struktury praktických lékařů v kraji k roku 2022. Zdroj: ÚZIS
Zdravotní analýza věkové struktury praktických lékařů pro děti a dorost v kraji k roku 2022. Zdroj: ÚZIS

Vzhledem k zoufalému stavu dostupnosti zdravotní péče v kraji by šlo uvažovat o přeshraniční spolupráci např. s lékaři z Německa. Taková součinnost ale podle hejtmana v kraji nefunguje, protože úhradové mechanizmy hrazených zdravotních služeb umožňují přeshraniční spolupráci pouze na vyžádání po předchozím souhlasu zdravotní pojišťovny. Pokud by český pacient jel za péčí do Německa, byla by mu naúčtována částka za služby podle německého ceníku. „V tomto ohledu je smlouva o Evropské unii nedokonalá, když zdravotní služby a jejich úhrady ‚mají hranice‘ jednotlivých států unie a nejsou jako běžný pohyb osob, zboží a ostatních služeb ‚bez hranic‘,“ dodává Schiller.

Dotační program vychází z potřeb definovaných ve Strategii podpory zdraví a rozvoje zdravotních služeb v Ústeckém kraji na období 2023–2033 (k přečtení zde). Žádosti o dotace a stipendia bude kraj přijímat od 3. února letošního roku.

-ns-