Ilustrační foto: freepik.com

Rakovník hledá zubaře a pediatry. Podpoří je dotací

Rakovník letos podpoří více než milionovou dotací lékaře, chce ve městě více pediatrů a zubařů. Nyní je jich ve městě nedostatek a další brzy odejdou do důchodu. Rakovničtí radní schválili podporu formou stipendia pro budoucí zubaře a podporu pro provoz a vybavení ordinací pro pediatry a zubaře. V nejbližších týdnech zveřejní vedení radnice přesné podmínky pro získání peněz. Po roce pak vedení města vyhodnotí, zda dotační program splnil očekávání, řekl na dnešní tiskové konferenci starosta Rakovníka Luděk Štíbr (ODS).

Podle starosty v nejbližším roce ukončí svou činnost v Rakovníku dva či tři další zubní lékaři. Peníze od města by měly novým lékařům zjednodušit rozjezd praxe. „Samozřejmě se předpokládá, že by mohli nastoupit do těch ordinací, které existují a kde ti současní lékaři budou končit,“ doplnil starosta.

V letošním rozpočtu je vyčleněno celkem 1,4 milionu korun. Maximální podpora pro jednu ordinaci bude 400 000 korun a pro jednoho studenta stomatologie 200 000 korun. Podle mluvčí města Kateřiny Hradilové se už o program několik lékařů zajímalo. V dotačních podmínkách bude mimo jiné i závazek, že jejich příjemce bude skutečně působit v Rakovníku a bude mít uzavřené smlouvy s pojišťovnami.

Přesný odhad, kolik lékařů v Rakovníku chybí, nemá vedení města k dispozici, avšak vychází z dlouhodobé poptávky obyvatel, která je i z okolních obcí. Místní musí často za lékaři dojíždět do vzdálenějších měst.

-čtk-