Ilustrační foto: Freepik

Respiračních nemocí přibývá, Česko vstoupilo do chřipkové epidemie

Nemocnost akutními respiračními infekcemi v České republice v uplynulém 4. kalendářním týdnu roku 2024 dosáhla úrovně 1750 nemocných na 100 tisíc obyvatel, jde o vzestup o 22,2 procenta oproti minulému týdnu a také o číslo, které indikuje, že již čelíme epidemii. Informaci zveřejnil Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Nárůst je evidován ve všech krajích i všech věkových skupinách. Aktuálně nejvyšší nemocnost vykazují v Jihomoravském kraji, v Karlovarském kraji a na Vysočině. „O epidemii hovoříme, pokud nemocnost akutními respiračními infekcemi přesáhne hranici 1600 až 1700 nemocných na 100 tisíci obyvatel. S ohledem na to, že mezi akutními respiračními infekcemi převažuje chřipka, hovoříme o epidemii chřipky,“ uvedl ve své zprávě SZÚ.

Hlášení chřipkových onemocnění v jednotlivých týdnech. Zdroj: SZÚ

V kategorii chřipce podobných onemocnění ukazují výrazný mezitýdenní nárůst počtu nemocných, a to o více než 75 procent. „V rámci aktivního hlášení závažných případů respiračních infekcí (tzv. SARI) bylo v aktuální chřipkové sezoně do 26. 1. 2024 hlášeno celkem 90 klinicky závažných případů chřipkové infekce vyžadující hospitalizaci v režimu intenzivní péče, z nichž 18 osob infekci podlehlo,“ doplnil další údaje SZÚ.

-jkn-