Spalničky. Ilustrační foto: Flickr/ CDC Global Immunization

Šíření spalniček je alarmující, varuje WHO

Evropský region WHO, kam spadá celkem 53 zemí Evropy a Střední Asie, zažil v loňském roce enormní nárůst případů spalniček. Zatímco v roce 2022 bylo v regionu potvrzeno 941 případů, jen v období od ledna do října 2023 bylo hlášeno 30 434 případů této infekce. Potřebnou proočkovanost dvěma dávkami vakcíny vyšší než 95 procent, která je nezbytná pro přerušení řetězce šíření nákazy, však dosahuje jen minimum zemí regionu. Světová zdravotnická organizace tak očekává další nárůst případů spalniček. Ty si v loňském roce v Evropském regionu WHO vyžádaly téměř 21 tisíc hospitalizací a pět úmrtí.

Očkování je jediný spolehlivý způsob, jak se ochránit před vysoce infekčními spalničkami, které mohou vést k vážným komplikacím. Jenže proočkovanost proti této infekci už řadu let nedosahuje potřebné úrovně, a tak se znovu objevují ohniska nákazy. Podle nové zprávy Evropské kanceláře Světové zdravotnické organizace (WHO) v regionu, který zahrnuje celkem 53 zemí Evropy a Střední Asie, v loňském roce vzrostl ve srovnání s rokem 2022 více než 30krát. WHO tak současnou situaci vnímá jako „alarmující“.

„V tomto regionu jsme viděli nejen více než třicetinásobné zvýšení počtu případů spalniček, ale také 21 tisíc hospitalizací a 5 úmrtí v souvislosti se spalničkami. To je velmi znepokojivé,“ uvedl v prohlášení pro média Hans Henri P. Kluge, ředitel Regionální kanceláře WHO pro Evropu. Nárůst počtu nových případů se navíc v posledních měsících zrychlil, tedy WHO očekává další zhoršení situace, pokud nebudou přijata nezbytná opatření s cílem co nejvíce zvýšit proočkovanost.

Spalničky se rychle šíří také ve Velké Británii, kde tamní úřady považují situaci za velmi závažnou a obávají se dalšího možného nárůstu počtu případů. V ohrožení jsou zejména lidé, kteří nebyli proti spalničkám očkováni. I proto země zintenzivňuje očkovací program s cílem naočkovat co nejvíce těch, kteří nedostali očkování jako malé děti. „Děti, které se nakazí spalničkami, mohou být ve velmi špatném stavu a některé z nich budou mít komplikace, které je budou provázet celý život. Nejlepší způsob, jak své děti ochránit před spalničkami, je očkování MMR vakcínou. Dvě dávky vakcíny poskytují celoživotní ochranu a nikdy není pozdě na to, nechat se očkovat,“ varovala profesorka Dame Jenny Harriesová, ředitelka Agentury pro zdravotní bezpečnost Spojeného království (UK Health Security Agency – UKHSA).

BBC News v této souvislosti uvádí, že podle NHS England chybí potřebné očkování proti spalničkám jen v Anglii 3,8 milionům dětí a dospívajících mladších 16 let. I proto britské úřady cíleně oslovily miliony rodičů a pečujících s výzvou, aby si ověřili, zda jejich děti dostaly potřebné dvě dávky vakcíny proti spalničkám a případně je nechali očkovat.

Očkování je nejbezpečnější způsob, jak děti chránit před spalničkami

Tam, kde proočkovanost klesla pod nezbytnou minimální úroveň, která je 95 procent (podání dvou dávek vakcíny), rychle vznikají ohniska nákazy a infekce se rychle šíří. Podle zprávy WHO se spalničky v loňském roce šířily ve všech věkových kategoriích, nicméně nejčastěji se nakazily malé děti. Dvě pětiny ze všech případů připadly na děti ve věku od 1 roku do 4 let a jedna pětina pak na dospělé starší 20 let.

Od začátku roku 2023 do konce října bylo celkem hlášeno 30 434 případů této infekce. Pro srovnání za celý rok 2022 bylo zaznamenáno „pouze“ 941 případů spalniček. Celkem 20 918 nakažených muselo být hospitalizováno a bohužel také došlo k 5 úmrtím v důsledku tohoto onemocnění.

„Očkování je jediný způsob, jak chránit děti před touto potenciálně nebezpečnou chorobou. K zastavení přenosu a dalšího šíření je zapotřebí naléhavě zvýšit úsilí v oblasti vakcinace. Je nezbytné, aby všechny země byly připravené na to rychle detekovat a včasně reagovat na ohniska spalniček, s cílem neohrozit dosažený pokrok vedoucí k cíli v podobě eliminace spalniček,“ shrnul Kluge.

Pandemie znamenala pokles proočkovanosti

Realita je však taková, že zatímco v roce 2019 bylo v Evropském regionu WHO jednou dávkou vakcíny proti spalničkám očkováno 96 procent vnímavé populace, v roce 2022 to bylo 93 procent. Pokles proočkovanosti dvěma dávkami vakcíny, které jsou nutné pro zajištění potřebné ochrany, byl z 92 procent v roce 2019 na 91 procent v roce 2022. Vzhledem k vysoké infekčnosti spalniček, je však k zastavení řetězce nákazy, proočkovanost alespoň na úrovni 95 procent.

Podle údajů WHO mezi lety 2020 až 2022 zmeškalo v regionu nezbytné očkování proti spalničkám celkem 1,8 milionu malých dětí. WHO také uvádí, že se spalničky vrátily do mnoha zemích, které ještě donedávna patřily mezi „státy prosté spalniček“, protože byly schopny dosáhnout eliminace této infekce na národní úrovni. Tyto země jsou pak ohroženy tím, že snadno dojde k zavlečení nákazy, pokud nejsou schopné dosáhnout nezbytné úrovně proočkovanosti. O to intenzivnější podle WHO musí být očkovací programy, které přesně cílí i na specifické komunity, kde je dlouhodobě nižší proočkovanost, či jsou schopné zasáhnout ty, kteří nebyli očkování v dětském věku.

„Abychom se znovu vrátili na cestě pokroku směřujícímu k eliminaci spalniček, je nezbytné, aby jednotlivé země dosáhly a také dodržovaly více než 95procentní proočkovanost dvěma dávkami vakcíny proti spalničkám. Zajištění vysokého přijetí plošného dětského očkování a také srovnání jakýchkoliv rozdílů v proočkovanosti musí zůstat nejvyšší prioritou pro všechny země,“ konstatuje WHO.

Ludmila Hamplová