Ilustrační foto: Dave Haygarth, Flickr

Británie čelí nebezpečnému šíření spalniček kvůli poklesu proočkovanosti

Bez výrazné reakce úřadů a veřejnosti hrozí, že se ve Velké Británii bude vysoce nakažlivý virus spalniček rychle šířit, a to zejména mezi neoočkovanými jedinci. Ohniska nákazy se mohou objevit v jeslích, školkách a školách. Varuje před tím vládní Agentura pro zdravotní bezpečnost UKHSA, podle níž hrozí výskyt dalších ohnisek nákazy. Nezbytné proto podle agentury je, aby došlo ke zvýšení proočkovanosti, která je na nejnižší úrovni za posledních 10 let.

Pokud nebudou rychle podniknuta naléhavá opatření, ohniska spalniček se objeví v dalších městech. Před tím varuje vládní Agentura pro zdravotní bezpečnost Spojeného království (UK Health Security Agency – UKHSA), jejíž ředitelka, profesorka Dame Jenny Harriesová osobně navštívila Birmingham, metropoli regionu, který se od října loňského roku potýká s nárůstem počtu případů vysoce nakažlivé infekce. UKHSA již vyhlásila stav „celonárodního incidentu“, což v praxi dává více pravomocí úřadům a možnost zintenzivnit očkovací kampaň. Mimo jiné to znamená cílené oslovování rodičů, spuštění mobilních očkovacích klinik či očkování dětí ve školách.

Od 1. října 2023 do 18. ledna 2024 bylo v regionu West Midlands potvrzeno 216 případů spalniček u dětí mladších 10 let a u dalších 103 dětí v této věkové kategorii se pravděpodobně jednalo o tuto infekci. „Děti, které se nakazí spalničkami, mohou být ve velmi špatném stavu a některé z nich budou mít komplikace, které je budou provázet celý život. Nejlepší způsob, jak své děti ochránit před spalničkami, je očkování MMR vakcínou. Dvě dávky vakcíny poskytují celoživotní ochranu a nikdy není pozdě na to, nechat se očkovat,“ uvedla Harriesová.

Agentura UKHSA už v červenci loňského roku varovala před tím, že jen v Londýně by mohly spalničkami onemocnět desítky tisíc lidí. „Nikdo nechce vidět své děti nebo své blízké onemocnět spalničkami nebo této nemoci vystavit ty nejzranitelnější, jako jsou novorozenci a kojenci. Proto vyzývám všechny, kteří doposud nebyli očkováni, aby to nyní dohnali,“ zdůraznila tehdy Vanessa Salibová, epidemioložka vládní agentury.

Podle ní mezi ohrožené skupiny patří také mladí lidé z takzvané Wakefieldovy kohorty, tedy dnes již mladých dospělých, kteří byli v dětském věku v době, kdy dnes již bývalý lékař Andrew Wakefield přišel se lživou teorií, že existuje souvislost mezi očkováním MMR vakcínou a vznikem autismu. V důsledku těchto nikdy nepotvrzených spekulací se značné množství rodičů nejen ve Velké Británii, ale i v dalších evropských zemích, včetně České republiky, rozhodlo neočkovat své děti. Ty tak nemají dostatečnou ochranu proti spalničkám, příušnicím a ani zarděnkám. Snadno navíc může dojít k importu infekce ze zahraničí, vzhledem k tomu, jak intenzivně lidé cestují.

Nejnižší proočkovanost za posledních 10 let

Současné šíření spalniček, kdy hrozí propuknutí dalších ohnisek infekce napříč celou zemí, podle vládní agentury, která se věnuje ochraně veřejného zdraví, jednoznačně souvisí s poklesem proočkovanosti. Podle údajů UKHSA je úroveň proočkovanosti u dětí nejnižší za posledních deset let. Velká Británie tak dlouhodobě nedosahuje potřebné úrovni 95 procent proočkovanosti, kterou doporučuje Světová zdravotnická organizace s cílem přerušit řetězec šíření infekce. Jak uvádí BBC News, proočkovanost mezi pětiletými dětmi byla v letech 2022/2023 pouze 85 procent. Nicméně v řadě míst je ještě nižší, například v některých částech Londýna je proti spalničkám očkovaných méně než 70 procent pětiletých dětí a ve městech, jako jsou Liverpool, Manchester či Nottingham je očkováno pouze zhruba 75 procent pětiletých dětí.

Podle údajů UKHSA bylo v Anglii a Walesu v loňském roce evidováno 1 603 pravděpodobných případů spalniček. O rok dříve to bylo 735 případů a v roce 2021 pouze 360 případů. Britské úřady i odborná veřejnost varují před podceňováním spalniček, a naopak jednoznačně doporučují očkování: „Asi u jednoho z tisíce lidí nakažených spalničkami se rozvine encefalitida, a dokonce i ve vyspělých zemích jako je Velká Británie zhruba jeden člověk z pěti tisíc nakažených v důsledku spalniček zemře,“ citoval deník The Independent profesorku pediatrie Helen Bedfordovou, která působí na UCL Great Ormond Street Institute of Child Health.

Vysoce nakažlivý virus, který dostalo očkování pod kontrolu

To, že jsou obavy z možného dalšího šíření spalniček, reálné, je dáno vysokou nakažlivostí tohoto onemocnění. „Zkuste si představit nemoc, která je infekčnější než jakákoliv jiná, kterou medicína zná. Dokázala zabít 2,6 milionů malých dětí ročně a další miliony zanechala hluché nebo s poškozením mozku. Zní to jako něco z pandemické hororové fikce, ale taková nemoc existuje – jsou to spalničky,“ napsal ve svém článku pro magazín The Conversation Derek Gatherer, který působí na Division of Biomedical and Life Sciences Lancaster University, a specializuje se na výzkum virů a problematiku odmítání očkování.

Právě očkování znamenalo dramatický pokles nemocných i těch, kterým onemocnění zanechalo trvalé následky. Ještě v 70. letech 20. století ročně umíralo zhruba 2,6 milionu dětí, v roce 2014 díky celosvětovému očkovacímu úsilí zemřelo v důsledku spalniček „pouze“ 73 tisíc dětí. „Reprodukční číslo (průměrný počet osob, kteří se nakazí od jednoho člověka) je u spalniček 15 nebo dokonce ještě více, a tím spalničky výrazně zastiňují i ty nejnakažlivější varianty covidu,“ uvedl Gatherer s tím, že i když se nepodařilo dosáhnout eradikace spalniček, řada zemí, včetně Velké Británie či České republiky, získala ze strany Světové zdravotnické organizace statut země prosté spalniček. O tento statut však v posledních letech kvůli poklesu proočkovanosti a opětovnému nárůstu počtu případů přišly.

„Globální nasazení MMR vakcíny by možná mohlo být největším úspěchem na poli ochrany veřejného zdraví za poslední čtvrtstoletí. WHO odhaduje, že díky této vakcíně bylo zachráněno nejméně 56 milionů životů,“ popsal Gatherer s tím, že zásadní zlom přišel v souvislosti s falešným obviněním, že tato vakcína vede k rozvoji poruch autistického spektra. I když se i přes řadu rozsáhlých studií tato souvislost nikdy neprokázala, škoda již byla napáchána, a s důsledky se potýkáme dodnes.

Ludmila Hamplová