Ilustrační foto: Pixabay

ENVI podpořil dohodu s Radou o látkách lidského původu

Výbor Evropského parlamentu pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) se na své včerejší schůzi vyslovil k podpoře prozatímní dohody, kterou mezi sebou uzavřela Rada EU a Evropský parlament, týkající se nových pravidel o ochraně dárců látek lidského původu a lidí, kteří jsou těmito látkami léčeni.

Látkami lidského původu (substances of human origin, SoHO) se obvykle myslí krev, tkáně a buňky, přičemž v medicíně se používají pro transfuze, terapie, transplantace nebo lékařsky asistovanou reprodukci.

Vyjednavači Evropského parlamentu a Rady se dohodli na tom, že členské státy mohou žijící dárce SoHO odškodnit v souladu se zásadou dobrovolného a bezplatného dárcovství a na základě transparentních kritérií, a to i prostřednictvím pevně stanovených příspěvků nebo nefinančních forem odškodnění. Podmínky takové kompenzace budou stanoveny ve vnitrostátních právních předpisech, včetně stanovení horní hranice kompenzace, jejímž cílem je zaručit, že dárci v důsledku darování nevznikne žádný finanční zisk ani ztráta – bude tedy dodržována zásada finanční neutrality.

S tím souvisí, že členské státy budou muset zajistit, aby propagační a reklamní aktivity (například billboardy nebo plakáty v rámci kampaně, televizní, novinové nebo časopisecké reklamy) na podporu dárcovství těchto látek neobsahovaly odkazy na kompenzace. Kompenzace by tedy neměla být používána jako pobídka k náboru dárců ani by neměla vést ke zneužívání „zranitelných osob“.

Členové výboru ENVI o podpoře dohody hlasovali. Drtivá většina o síle 65 europoslanců hlasovala pro, tři byli proti, deset se zdrželo.

Návrh pravidel Evropská komise předložila již v červenci 2022 a měl by zrušit směrnice o krvi, tkáních a buňkách s ohledem na „nový vědecký, technický a společenský vývoj“. V zemích Evropské unie pacienti každoročně využívají více než 25 milionů krevních transfuzí, milion cyklů lékařsky asistované reprodukce, více než 35 tisíc transplantací kmenových buněk (zejména při rakovině krve) a statisíce náhradních tkání (např. při ortopedických, kožních, srdečních nebo očních problémech).

-fk-