Ilustrační foto: Pixabay

IROP vyčlení na stavbu a modernizace infekčních klinik 1,8 miliardy

Na stavbu, rekonstrukce nebo modernizaci lůžkových infektologických klinik a oddělení vyčlení Integrovaný regionální operační program (IROP), který spadá pod ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), přibližně 1,8 miliardy korun. Tři výzvy k čerpání dotací budou financované z Evropského fondu pro regionální rozvoj. MMR o tom informovalo v tiskové zprávě na webových stránkách. Příjem žádostí o peníze začne letos koncem dubna.

Peníze z evropských fondů přispějí podle místopředsedy vlády pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) ke zvýšení dostupnosti a kvality poskytované péče o pacienty s infekčním onemocněním. „Finanční prostředky mohou žadatelé využít jak na stavbu nových klinik a jejich rekonstrukci, tak na nákup nového zdravotnického vybavení nebo informačních a komunikačních technologií,” uvedl Bartoš.

Podle ministerstva pro místní rozvoj umožní finanční podpora z IROP vytvoření nových lůžek akutní lůžkové péče v oboru infekčního lékařství. Navýší podíl jednolůžkových pokojů na infektologických pracovištích a rozšíří a modernizuje nové diagnostické a léčebné metody.

Žadatelé budou moct peníze využít také na informační technologie, například na pořízení komunikačního zařízení zdravotní sestry s pacientem, systému bezpečnosti personálu nebo technologií pro komunikaci s lidmi se smyslovým postižením.

Do takzvaných méně rozvinutých českých regionů Severozápad, Severovýchod, Moravskoslezsko a Střední Morava je z evropských peněz k dispozici miliarda korun. Přechodové regiony Střední Čechy, Jihozápad a Jihovýchod budou moci získat přes 575 milionů korun a 200 milionů korun získají projekty v celé České republice. O dotace ze všech tří výzev budou moct žádat kraje a obce a další subjekty poskytující veřejnou službu ve zdravotní péči. K výzvám pro přechodové regiony a celou ČR se mohou přidat i národní neziskové organizace. Příjem žádosti skončí 24. května 2025.

IROP je jeden z operačních programů, kterými se v České republice rozdělují peníze poskytnuté z evropských fondů, konkrétně z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Pro období 2021 až 2027 má vyčleněnu částku přibližně 117,7 miliardy korun. Loni získalo podporu z IROP pro toto období 1314 projektů za 27,5 miliardy korun. V programu bylo nově 41 výzev k čerpání dotací, a to například na projekty na rozvoj školství, zdravotnictví, sociálních služeb nebo sociálního bydlení. Celkově je v programu 94 výzev k žádostem o dotace v objemu 106,8 miliardy korun, což je téměř 93 procent vyčleněných peněz.

-čtk-