Foto: Wikimedia

MMR po včerejším zásahu stoplo dotace za miliardu

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) v reakci na pondělní zatčení deseti manažerů v krajských nemocnicích zastavilo financování jejich projektů z evropských dotací. Celkově má jít o podporu ve výši 959 milionů korun, vyplývá z dnešního zjištění serveru Seznam Zprávy. Důvodem je podle něho podezření, že zadržení šéfové zdravotnických zařízení byli součástí organizované zločinecké skupiny a že brali úplatky za přidělení konkrétních veřejných zakázek. Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) v pondělí uvedl, že jde o podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu pro nemocnice. Národní centrála organizovaného zločinu (NCOZ) zasahovala mimo jiné v sídle Krajské zdravotní v Ústí nad Labem a v Nemocnici Jihlava.

„Hned, jak jsme obdrželi informace o zásahu, zastavili jsme financování projektů Krajské zdravotní a jihlavské nemocnice z evropských zdrojů,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí MMR Veronika Hešíková. Celkově mělo jít o 15 projektů. Další vyjádření MMR ČTK zjišťuje.

Prohlídek provedla NCOZ 36 v 11 městech v ČR, v domácnostech a kancelářích podezřelých a ve dvou vedeních nemocnic. Kvůli podezření z korupce policisté zadrželi celkem deset lidí. Podle serveru Seznam Zprávy byl mezi nimi třeba dnes už bývalý ředitel Krajské zdravotní Petr Malý a jeho obchodní náměstek Pavel Voral nebo šéf jihlavské nemocnice Lukáš Velev. Dále jde o zástupce firem, které do nemocnic dodávaly techniku a další zdravotnické pomůcky, dodal server.

Podle EPPO jde o zločineckou organizaci, která působí nejméně od roku 2022 a byla vytvořena se záměrem systematicky manipulovat s veřejnými zakázkami na zdravotnické potřeby pro nemocnice ve prospěch předem vybraných dodavatelů a v některých případech zajistit zdravotnické vybavení bez zahájení zadávacího řízení. Škoda, kterou podezřelí z korupce způsobili rozpočtu Evropské unie při nákupu materiálu pro nemocnice a kterou policie dosud zdokumentovala, činí skoro milion eur, tedy asi 25 milionů korun.

Úřad evropského veřejného žalobce v pondělí uvedl, že mezi zdravotnické vybavení, kterého se věc týká, patřily operační stoly, zařízení pro laparoskopické a artroskopické operace, endoskopy, defibrilátory, chirurgické vrtačky a ventilátory. Předem určení dodavatelé měli podle vyšetřování možnost podílet se na vytváření zadávací podmínek v systému řízení veřejných zakázek ještě před jejich vyhlášením. Zakázky tak byly vytvořeny na míru daným dodavatelům.

Představenstvo Krajské zdravotní nemocnice v Ústí nad Labem ředitele Malého z funkce ještě v den zásahu odvolalo. Rada Kraje Vysočina se zatím ředitele Nemocnice Jihlava Velena odvolat nechystá. Zadržení se podle hejtmana Vítězslava Schreka (ODS a STO) může stát komukoliv a není tak důvodem k odvolání.

-čtk-