Foto: Nemocnice Jihlava

MMR pozastavilo Nemocnici Jihlava dotace za 317 milionů

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) kvůli možné manipulaci nemocničních zakázek v Nemocnici Jihlava preventivně zastavilo financování tří projektů z Evropského fondu pro regionální rozvoj v celkové výši takřka 317 milionů korun. Je připraveno je proplatit, pokud policie potvrdí, že se jimi nezabývá, uvedla mluvčí MMR Veronika Hešíková. Podle mluvčí nemocnice Moniky Zachrlové jsou problematické dva asi z 80 nákupů, mají hodnotu do 20 milionů korun.

Nejvíc peněz nemocnice žádala z Evropské unie na přístroje zahrnuté v projektu diagnostika a komplement, přes 193 milionů korun. Více než 109 milionů korun bylo určených na opravu a vybavení operačních sálů, 14 milionů korun měl hodnotu projekt na rozvoj laboratoří. Pořizovaly se i vrtačky na operační sály, rentgeny nebo rehabilitační pomůcky.

Všechno nakoupené vybavení už je podle Zachrlové v nemocnici, nákupy fakticky skončily na konci loňského roku, operační sály byly dokončené loni v říjnu. „Teď probíhá vyúčtování všech věcí,“ řekla Zachrlová. S MMR je podle ní nemocnice v kontaktu.

MMR uvedlo, že podezření z korupce se nemusí týkat preventivně zastavených projektů. Čeká na závěry vyšetřování a může prověřovat i platby uhrazené v minulosti.

Případ údajné manipulace zakázek se vedle Nemocnice Jihlava týká také společnosti Krajská zdravotní v Ústí nad Labem. V pondělí kvůli tomu ve zdravotnických zařízeních zasahovala policie a obvinila deset lidí, pět skončilo ve vazbě. Škoda, kterou podezřelí z korupce způsobili rozpočtu Evropské unie při nákupu materiálu pro nemocnice a kterou policie dosud zdokumentovala, činí milion eur, tedy asi 25 milionů Kč. S postupem vyšetřování se ale může zvýšit.

Případ dozoruje Úřad evropského veřejného žalobce, protože dodávku části lékařského vybavení pro nemocnice spolufinancoval Evropský fond pro regionální rozvoj v programu „Pomoc při obnově soudržnosti a území Evropy“ (REACT-EU). Z tohoto programu získala Nemocnice Jihlava podle dřívějšího vyjádření Krajské úřadu Kraje Vysočina, který nemocnici zřizuje, přes 669 milionů korun.

-čtk-