Foto: Flickr/News Oresund

Novo Nordisk masivně investuje do kapacit v USA, Novartis si vyhlédl výrobce onkologických léků

Dánská farmaceutická skupina ve své spanilé jízdě trhem s léky proti obezitě nenechává nic náhodě. Rozhodla se totiž masivně investovat do výrobních kapacit ve Spojených státech, které pro ni představují jedno z nejlukrativnějších odbytišť. „Jsme velice potěšeni, že tyto tři výrobní zařízení získáme,“ uvedl pro britský deník Financial Times výkonný ředitel Novo Nordisku Lars Fruergaard Jørgensen. Dánové totiž výrobní linky koupí od amerického výrobce léků Catalent. Na nákupy vyrazila také švýcarská farmaceutická skupina Novartis, která se posílí v onkologických lécích, jak informovala agentura Reuters.

Tržní hodnota dánské farmaceutické společnosti Novo Nordisk doslova míří ke hvězdám. Jen za uplynulý týden se zvýšila o více než 5,5 procenta, od začátku roku pak přidala neuvěřitelných téměř 20 procent a její tržní kapitalizace stanovila nový rekord: 500 miliard dolarů.

Za takovým vývojem stojí impozantní výsledky za rok 2023, které společnost před více než týdnem zveřejnila. Jenže to vůbec neznamená, že by Dánové chtěli ve svém úsilí polevit. Naopak. Před necelým týdnem totiž firma oznámila, že koupí tři výrobní závody ve Spojených státech, za něž utratí kolem 11 miliard dolarů. Transakce je součástí akvizice americké společnosti Catalent, kterou Novo Nordisk koupí za 16,5 miliardy dolarů (v přepočtu asi 391 miliard korun).

Navýšení výrobní kapacity bude postupné

Přestože se jedná o obrovskou sumu, pro Novo Nordisk je to zjevně výhodná koupě. Společnost Catalent se totiž zaměřuje na finální fáze výroby léků, k čemuž disponuje veškerým potřebným zařízením. Její výrobní linky se navíc nenacházejí jenom v USA (ve státě Indiana), ale také v Bruselu nebo italském městě Anagni. Novo Nordisk již dvě z těchto výrobních zařízení využívá pro plnění jeho injekčních per pro aplikaci inzulínu.

„Jsme velice potěšeni, že se nám podařilo dosáhnout dohody a převzít tři výrobní závody společnosti Catalent, které nám umožní výrazně zvýšit počet lidí, jimž budeme schopni dodat naše léky pro léčbu diabetu a obezity,“ uvedl pro deník Financial Times Lars Fruergaard Jørgensen, prezident a výkonný ředitel společnosti Novo Nordisk. Novo Nordisk však nebude schopna produkci svých léků zvýšit okamžitě. Podle vyjádření dánské společnosti bude kapacita navyšována postupně, a to od roku 2026.

Novo Nordisk ale se společností Catalent nezíská jen výrobní závody, ale také další aktiva. A to poměrně široké portfolio léčivých přípravků z dalších oblastí farmacie. Catalent je například předním producentem vakcín proti SARS-CoV-2, které vyráběl také pro společnosti AstraZeneca, Johnson & Johnson nebo Moderna.

Novartis posílí v onkologických lécích

Na nákupy pomyslně vyrazila ale také další významná farmaceutická skupina – švýcarský Novartis. Ten oznámil, že vstoupil do rozhovorů o akvizici německé biotechnologické společnosti MorphoSys AG, která vyvíjí léky proti rakovině. S odkazem na dva nezávislé dobře informované zdroje to oznámila agentura Reuters.

Tržní hodnota společnosti MorphoSys AG dosahuje 2,42 miliardy eur (mírně přes 60 miliard korun). To je asi o 40 procent více než před týdnem, kdy se o akvizici objevily první spekulace v médiích. Jakou cenu by Novartis za německou biotechnologickou společnost nakonec měl zaplatit, však žádné zdroje neuvádějí. Agentura Reuters pouze citovala své zdroje, které říkají, že není zaručené, že jednání dopadnou úspěšně a společnost MorphoSys nakonec majitele skutečně změní. Nebo že se jím stane švýcarská skupina Novartis.

Biotechnologická společnost MorphoSys je (nejen) pro Novartis zajímavá svým lékem Pelabresib, což je inhibitor proteinů, jež mají na svědomí rozvoj myelofibrózy. Jedná se onemocnění, během kterého se kostní dřeň přeměňuje na nefunkční tkáň. Krvetvorba se zní přesouvá do jater, a hlavně do sleziny, v důsledku čehož se slezina výrazně zvětšuje.

Pelabresib zatím není uveden na trhu. Společnost MorphoSys požádala o jeho schválení v loňském roce, ovšem v listopadu obdržela od regulátora negativní stanovisko, jelikož kandidát na lék nesplnil některé klíčové cíle v klinických studiích. MorphoSys však uvedl, že o schválení pro uvedení na trh v Evropě i USA požádá znovu v letošním roce.

Zdeňka Musilová