Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Foto: Radek Čepelák

Válek: Pojišťovny by měly platit praxi začínajícím lékařům

Zdravotní pojišťovny možná budou do budoucna muset hradit praxi začínajícím lékařům, a to přednostně v místech, kde jich je nedostatek. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce takovým způsobem chce řešit nedostatek praktických lékařů a pediatrů v některých regionech. Změny chce prosadit v novele zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou hodlá do června předložit vládě a následně Sněmovně. Ministr to uvedl při sněmovní interpelaci, kterou na něj směřovala opoziční poslankyně Andrea Babišová (ANO). Uvedl také, že se pokusí prosadit, aby povinná praxe u praktických lékařů pro děti a dorost byla dva roky místo dnešního jednoho roku.

Zdravotním pojišťovnám by podle Válka měla novela uložit to, „aby nezvyšovaly počty odborníků v oborech, kde jich je dostatek, ale aby se soustředily na plošnou dostupnost“. Parametr dostupnost poskytování zdravotní péče ministerstvo zohlednilo jako hlavní kritérium pro přidělování rezidenčních míst, která jsou hrazena ze státního rozpočtu, uvedl Válek. Pojišťovny by navíc pode ministra mohly sepisovat s lékaři na rezidenčních místech kontrakty na dlouhodobé působení.

„Čím horší dostupnost, tím výše na čelnější pořadí se posune žadatel o rezidenční místo, které je hrazené ze státního rozpočtu. Chceme do zákona o zdravotních pojišťovnách dát to, aby tuto povinnost měly pojišťovny a aby navíc mohli s těmito lékaři podepisovat kontrakty, že je vyškolí praktický lékař a pojišťovna to uhradí, ale oni pak podepíšou smlouvu, že v regionu zůstanou,“ popsal Válek, jak by měl takový princip fungovat.

Posílit počet vzdělávání nelékařských zdravotníků

Pomoci řešit dnešní nedostatek lékařů má podle Válka současné navyšování počtu studentů lékařských fakult. Po plánovaném navýšení už ale další podle něj není na programu. „Další zvyšování počtu studentů lékařských fakult nevnímám – i po diskusi s děkany jako úplně šťastné řešení,“ uvedl Válek. A dodal, že by rád pomohl inicioval navyšování počtu dalších studentů-zdravotníků. „Chtěl bych na podnět kolegů, kteří se pohybují v akademickém světě, domluvit s panem ministrem školství Bekem, abychom navýšili počet studentů na všeobecné sestry, záchranáře, radiologické asistenty, ale také klinické psychology. Pokud to jen trochu půjde už od příštího roku,“ řekl ve Sněmovně Válek.

Ve vzdělávacích programech lékařů by chtěl Válek zavést to, aby půlroční střídání míst absolventů lékařských fakult nebylo povinné. Místo toho by si lékaři pro děti a dorost mohli podle ministra vybrat, že půjdou do terénu a u praktického lékaře byli místo jednoho roku povinně dva roky na praxi, kterou by hradily zdravotní pojišťovny. Týkat by se to mohlo podle Válka už letošních absolventů.

U praktických lékařů pro dospělé chce ministr v úhradové vyhlášce podpořit sdruženou praxi, jak to doporučuje Společnost praktických lékařů. Pokud by na jednom pracovišti mohli být dva nebo tři praktičtí lékaři, mohli by být k dispozici 12 hodin denně a měli by svou práci mnohem lépe hrazenou, než kdyby tam byl jen jeden lékař, řekl Válek. Poslankyně ANO Andrea Babišová, která se ministra na plány s řešením nedostatku lékařů dotazovala, označila navrhované změny za logické. Mohly by podle ní pomoci.

Dětských praktiků je podle loňských dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky kolem dvou tisíc, starají se přibližně o dva miliony dětí. Za posledních pět let ale zaniklo 300 ordinací. Více než 65 let bylo loni téměř třetině dětských praktických lékařů. Podobná situace je u zhruba 6,5 tisíce praktických lékařů pro dospělé, z nichž podle údajů Národního registru zdravotnických pracovníků ze září 2021 byly dvě pětiny starší 60 let. Podle Sdružení praktických lékařů noví mladí nechtějí pracovat a žít v oblastech, které jsou vzdáleny od velkých měst.

red, ČTK