Dnešní česko-slovenské jednání. Zdroj: MZČR

Válek se sešel s Dolinkovou. Jednali o evropských tématech i přeshraniční spolupráci

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek dnes přijal ministryni zdravotnictví Slovenské republiky Zuzanu Dolinkovou. Jednali spolu o digitalizaci zdravotnictví, lékové politice i o otázce přeshraniční spolupráce zdravotnických záchranných služeb. Resort o tom dnes informoval prostřednictvím tiskové zprávy.

Zástupci expertních týmů obou delegací spolu hovořili o třech tematických blocích. Jedním byla digitalizace zdravotnictví, přičemž se věnovali primárně možnostem digitálního propojení zdravotnických a sociálních dat. „Diskuze se vedla dále nad oblastí klasifikačního systému DRG a seznamu zdravotních výkonů,“ stojí ve zprávě, zveřejněné ministerstvem. Zástupci se také domluvili nad ustanovením multidisciplinární pracovní skupiny ČR-SR v gesci ministerstev zdravotnictví k nařízení o Evropském prostoru pro zdravotní data (EHDS).

O spolupráci záchranářů

V rámci bloku věnovanému lékové politice se česká strana slovenským kolegům pochlubila nově účinnou novelou zákona o léčivech, která zavedla povinnost výrobců dodávat léky ještě jeden až dva měsíce po nahlášení výpadku. Obě strany v rámci toho diskutovaly o možnostech nastavení pobídky, podpory a motivace domácích výrobců. „Právě v této oblasti by obě země mohly spolupracovat i na úrovni EU a při vyjednávání farmaceutického balíčku,“ věří resort. Tématem jednání bylo i prohloubení spolupráce lékových úřadů.

Třetím klíčovým tématem bylo jednání o přeshraniční spolupráci zdravotnických záchranných služeb, jehož výsledkem je dohoda o zahájení legislativního procesu v ČR a na Slovensku. Zmíněna byla i možnost budoucí spolupráce v zajišťování pokrytí letecké záchranné služby SK v rámci Zlínského kraje.

Společné cíle

„Jsem nesmírně potěšen, že jsem měl možnost přivítat paní ministryni Zuzanu Dolinkovou a diskutovat o možnostech vzájemné spolupráce a sdílení zkušeností v oblasti zdravotnictví. Jsem přesvědčen, že naše setkání přinese konkrétní kroky směrem k posílení zdravotnického systému jak v České republice, tak na Slovensku,“ řekl ministr Válek.

Slovenská ministryně mu nezůstala vřelá slova dlužná a uvedla, že setkání pro ni bylo příležitostí nejen k posílení vzájemné spolupráce, nýbrž i k potvrzení oboustranné angažovanosti v hledání společných řešení pro výzvy, kterým zdravotnictví v obou zemích čelí. „Jsem přesvědčená, že takováto jednání posunou vzájemnou spolupráci a přispějí k výměně zkušeností, což bude ve prospěch občanů v České republice i na Slovensku,“ dodala Dolinková.

-fk-