Foto: PxHere

Antibiotika užívaná po sexu výrazně snižují počet nakažených syfilisem a chlamydiemi

Antibiotikum doxycyklin, které se užívá po pohlavním styku, výrazně snižuje výskyt chlamydií a rané syfilidy mezi homosexuály, bisexuály a transgender ženami v San Franciscu. Vypadá to, že v zemi, která se zmítá v rostoucím přílivu sexuálně přenosných infekcí, konečně vysvitl záblesk naděje na jejich zvládnutí. Podle zdravotníků totiž v zemi díky lékům klesl počet případů nákazy sexuálními nemocemi za rok o polovinu. Informuje o tom americký deník The New York Times.

Úřad Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) ve Spojených státech zaznamenal nejvyšší počty infekcí pohlavně přenosnými nemocemi od roku 1950. Pokud se například syfilis neléčí, může vážně poškodit srdce a mozek a způsobit slepotu, hluchotu a paralýzu.

Gayové, bisexuálové a transgender ženy v San Franciscu, kteří měli v anamnéze nákazu pohlavně přenosnou nemocí nebo více sexuálních partnerů, dostali proto v rámci studie zásobu antibiotik, které si měli na vyžádání zdravotníků brát do 72 hodin po nechráněném sexu. Výsledky, které byly prezentovány na konferenci v Denveru, prokázaly, že díky antibiotikům po styku opravdu dochází ke snížení nakažení chlamydiemi a ranou syfilidou.

Za 13 měsíců klesly ve městě nové případy infekce o 50 procent ve srovnání s očekáváním. Počty nakažených kapavkou se ovšem výrazně nezměnily.

Míra nemocnosti u zmíněných skupin osob klesla navzdory počtu jejich sexuálních partnerů. Více než 75 procent těch, kteří antibiotikum užívali, uvedlo, že jej užívali po sexu bez kondomu.

Studie zatím pracuje s použitím léku u gayů, bisexuálních jedinců a transgender žen. Jednorázová dávka antibiotika podaná do 72 hodin po nechráněném sexu by ale mohla pomoci s léčbou taktéž u tzv. cisgender žen, tedy u lidí, kteří se narodí jako žena, a tak se také identifikují. Úřad CDC zatím v říjnu vydal návrh pokynů pro užívání doxycyklinu. Konečná doporučení, kam by mohly být zahrnuty také další skupiny osob, by měl vydat v příštích několika měsících.

Ačkoliv výsledky vypadají nadějně, podle lékařů mohou být zkresleny vypuknutím opičích neštovic v roce 2022. Vysoce rizikové skupiny totiž během nákazy dobrovolně omezily svou sexuální aktivitu.

Snížení pohlavně přenosných nemocí na celostátní úrovni vyžaduje stejný přístup k prevenci také na jihu Ameriky a ve venkovských oblastech černošské a latinskoamerické populace, která je vystavena vysokému riziku.

Někteří odborníci se navíc obávají, aby s rozšířením užíváním těchto antibiotik nevznikla u pacientů antibiotická rezistence. Pokud další analýza potvrdí potenciál léků, hostitelé sexuálních večírků by je mohli nabízet stejně tak, jako kliniky nabízejí kondomy. Antibiotika by tak mohla být ve sklenici u dveří s nápisem „Vezměte si dvě na cestu“.

-ns-