Foto: Pix4free/Nick Youngson

Během covidu zemřelo na TBC 7000 lidí navíc

Během tří let pandemie v letech 2020–2022 došlo v evropském regionu k téměř sedmi tisícům úmrtí na tuberkulózu navíc ve srovnání s tím, co odborníci očekávali na základě odhadů před rokem 2020. Tato zvýšená úmrtnost byla přímým důsledkem pandemie a nedošlo by k ní, pokud by během pandemie nebyla narušena diagnostika a léčba TBC. Se zjištěním přišla zpráva Evropského centra pro kontrolu nemocí a prevenci (ECDC). Ta je vydávána každoročně při příležitosti Světového dne TBC, který se koná zítra.

„Naše poslední zpráva odhaluje nešťastnou situaci, které lze zcela předejít – lidé postižení tuberkulózou nebyli během pandemie chráněni a sedm tisíc jich zbytečně přišlo o život kvůli narušení služeb. Zpráva také odhaluje další postupující tragédii, které lze předejít – prevalence tuberkulózy odolné vůči lékům stále roste. Vyzýváme proto národní úřady, aby posílily programy testování TBC, rychle diagnostikovaly a uplatňovaly nejnovější pokyny Světové zdravotnické organizace,“ uvádí regionální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) pro Evropu Hans Henri P. Kluge.

Vykázaná data za rok 2022 ukazují na zvýšený počet diagnóz oproti předchozímu roku. Dohromady 38 z 53 členských států WHO Evropa mělo vyšší počet hlášení TBC s tím, že celkový počet případů dosáhl více než 170 tisíc oproti 166 tisícům v roce 2021, z čehož v EU/EHP šlo o více než 36 tisíc případů (33 500 v roce 2021). Tato zvýšená čísla jsou ale zřejmě pozitivním ukazatelem, že v mnoha zemích se služby TBC zotavují z narušení pandemií a je tak diagnostikováno i léčeno více lidí. Pravděpodobně to také znamená, že region dohání opožděné diagnózy.

Léčba pacientů je ovšem čím dál náročnější. V zemích EU/EHP totiž jen u šesti z deseti léčených pacientů zabraly léky první volby. V celém evropském regionu to přitom bylo u sedmi z deseti. Jedná se o nejhorší čísla za posledních deset let, což naznačuje možné problémy s dodržováním léčby a zřejmě také mezery v monitorování výsledků léčby. Pokud je totiž léčba TBC správně naplánována a provedena, měla by být úspěšná zhruba u 9 z 10 pacientů infikovaných kmeny, které reagují na antibiotika rifampicin a isoniazid.

Je třeba zlepšit sběr dat a hlášení

Ani léčba koinfekce TBC a HIV není optimální – pouze 48 procent pacientů s TBC i HIV v evropském regionu WHO a 54 procent v EU/EHP, kteří zahájili léčbu TBC v roce 2021, bylo vyléčeno. Co se pak týče prevalence HIV u případů TBC, ta se v roce 2022 odhadovala na 12 procent s tím, že v regionu bylo 28 tisíc případů koinfekcí. V EU/EHP bylo zaznamenáno 13 436 případů TBC se známým statusem HIV. Dostupné údaje zároveň ukazují, že jeden z pěti lidí s koinfekcí HIV/TBC v evropském regionu vůbec nedostával antiretrovirovou terapii. Obrázek však není zdaleka úplný – pouze 20 zemí poskytlo informace o zavádění této terapie proti HIV u pacientů s TBC a pouze tři z nich byly v EU/EHP. Je tedy na místě zlepšit hlášení o koinfekcích HIV.

Monitorování pokroku ilustrujícího, jak se daří naplňování cílů nového akčního plánu pro tuberkulózu pro evropský region WHO 2023–2030, tak je náročné kvůli omezeným nebo žádným zprávám o některých ukazatelích. Pouze 20 z 30 indikátorů popsaných v akčním plánu bylo sledováno a vyhodnocováno pomocí standardně sbíraných dat. Je zřejmé, že všechny země v regionu, včetně zemí EU/EHP, se musí zaměřit na zlepšení sběru dat, zapracovat na jejich reprezentativnosti a úplnosti a měly by využívat různé zdroje k doplnění stávajících informací.

Pro urychlení snahy dosáhnout konečných cílů přitom WHO a ECDC doporučují zvýšit úsilí o aktivní vyhledávání a léčbu případů TBC posílením testování, zpřístupnění možností preventivní léčby všem, kteří ji potřebují, a plné zavedení aktuálních, krátkých a plně perorálních léčebných režimů.

„V důsledku pandemie covid-19 máme před sebou ještě dlouhou cestu ke splnění cílů eliminace TBC. Včasné posílení prevence, testování a léčby jsou klíčovými prvky v boji proti TBC a jakékoli zpoždění se promítá do dalšího utrpení a úmrtí. Země musí jednat hned a ECDC je i nadále odhodláno spolupracovat se zeměmi EU/EHP a podporovat je v jejich úsilí o ukončení epidemie TBC,“ dodává ředitelka ECDC Andrea Ammon.

-mk-